Groente van de maand november: Spruitjes | Natuur & Milieu

Groente van de maand november: Spruitjes

De komende tijd lichten we elke maand een groente voor je uit en kronen deze tot groente van de maand. In de maand november zijn dat spruitjes!

De komende tijd lichten we elke maand een groente voor je uit en kronen deze tot groente van de maand. In de maand november zijn dat spruitjes!

Waarom goed voor je?

Spruiten groeien in de volle grond en kunnen in Nederland vanaf september worden geoogst. Doordat spruiten gespreid aangeplant worden zijn ze niet allemaal tegelijkertijd plukrijp en worden ze dus meerdere keren geoogst. Hierdoor zijn ze lang verkrijgbaar. Vanaf oktober tot en met februari zijn Nederlandse spruitjes dan ook een verantwoorde keuze. In deze periode krijgen ze van Milieu Centraal het meest milieuvriendelijke label.

Spruitjes zijn daarnaast ook nog eens super gezond. Wist je bijvoorbeeld dat rauwe spruitjes 3 keer zoveel vitamine C bevatten als een sinaasappel? Eet je 100 gram gekookte spruitjes dan krijg je 176% van je dagelijkse hoeveelheid vitamine C binnen! Spruitjes zijn ook een bron van selenium. Zowel vitamine C en selenium werken als antioxidanten en spelen een rol in je afweersysteem. Bovendien zijn spruitjes ook nog eens rijk aan vezels en zorgen ze dus voor een verzadigd gevoel na je maaltijd.

Wat kun je ermee?

We kennen natuurlijk allemaal de klassieke spruitjes met aardappelen en een stukje vlees, maar er is zo veel meer wat je met spruitjes kan maken. Naast koken, lenen spruitjes zich ook erg goed om te wokken, te pureren of te stoven. Daarnaast smaken ze ook nog eens erg goed in een salade of ovenschotel en zelfs op een pizza!

Spruitjes zijn eigenlijk hele kleine kooltjes en hebben daardoor een licht bittere smaak. Ze zijn daardoor goed te combineren met zoetere groenten zoals pompoen of paprika. Ook zijn ze erg lekker in combinatie met ketjap in een wok gerecht of met een knapperig laagje geraspte kaas uit de oven.

Recepten met spruitjes

Er is zo veel lekkers te maken met spruitjes. Hier hebben we een paar verschillende bereidingen voor je uitgelicht. Door op de titel of afbeelding te klikken ga je door naar het recept.

Aardappelsoep met knapperige spruitjes

Een kom soep is altijd lekker tijdens de koude wintermaanden. Deze aardappelsoep is heerlijk vullend en verwarmend. Bovendien zijn de spruitjes een leuke gezonde vervanging van croutons.

Tortilla’s met spruitjes

Bij tortilla’s of wraps denken we over het algemeen aan Mexicaans eten, maar onze Nederlandse spruitjes lenen zich hier ook verrassend goed voor. Samen met worteltjes, rode kool en eventueel een appeltje heb je een lekkere, gezonde en duurzame Nederlandse variant op de Mexicaanse wrap.

Gewokte spruitjes met zoete aardappel en appel

Dit eenpansgerecht is ideaal als je snel een smakelijke maaltijd op tafel wil zetten. Het licht bittere van de spruitjes gaat erg goed samen met het zoete van de appels en zoete aardappels.

Miniquiches met spruiten, wortel en feta

Wil jij wat meer groenten eten gedurende de dag? Maak dan eens deze miniquiches. Erg handig om mee te nemen als tussendoortje. Zo krijg je toch wat extra groenten binnen.

Pizza met spruitjes, ricotta en balsamico glazuur

Zin in pizza, maar wil je wel eens wat anders dan paprika en champignons? Probeer dan eens een pizza met spruitjes! Het lijkt misschien een gekke combinatie, maar samen met de ricotta en balsamico glazuur krijgt deze Nederlandse groente toch een Italiaans tintje.

Spruitenstamppot met geroosterde amandelen

Meer een fan van klassieke Hollandse pot, maar wil je wel eens een keer iets nieuws met spruitjes koken? Probeer dan eens deze spruitjesstamppot. De geroosterde amandelen zijn een goede vervanger van spekjes omdat ze net zo knapperig en vol van smaak zijn.

Tips:

  • Weten wat er nog meer in het seizoen is in november? Check de groente- en fruitkalender
  • Ook pompoen  is een verantwoorde keuze in november.
  • Meer herfstrecepten, waaronder een recept voor heerlijke gekarameliseerde spruitjes vind je op ons Pinterest bord
  • Spruitjes blijven tot 7 dagen goed in de koelkast. Heb je nog een restje spruitjes over en geen zin om 2 keer in de week spruitjes te eten? Blancheer ze dan 5 minuten, laat ze afkoelen en bewaar ze dan in een bakje in de diepvries. Op deze manier zijn ze nog een jaar houdbaar!
  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor