Groente van de Maand juli: peultjes | Natuur & Milieu

Groente van de Maand juli: peultjes

We lichten elke maand een groente voor je uit en kronen deze tot groente van de maand. In de maand juli zijn dat peultjes!

Plat, platter, platst
Wat zijn peultjes? Peultjes zijn de jonge peulen van doperwten. Ze zijn van binnen praktisch leeg. Er zitten slechts een aantal platte, kleine erwtjes in. In principe eet je dus vooral de peul. Daarnaast kennen we ook het broertje van peultjes: de sugar snaps. Ze lijken erg op elkaar, maar sugar snaps zijn een stuk boller van vorm doordat de erwten binnenin al goed gevormd zijn. Ook zijn ze wat zoeter van smaak. Qua voedingswaarde zijn ze daarentegen vrijwel aan elkaar gelijk. Van mei tot en met augustus zijn er volop peultjes en sugar snaps van Hollandse akkers verkrijgbaar.

Waarom goed voor je?

Bijna een heel ABC aan vitaminen zit in peultjes en sugar snaps. Zo bevatten ze vitamine A, B1, B5 en B6 en veel vitamine C. Ze bevatten daarbij relatief weinig calorieën, maar wel veel voedingsvezels. Die vezels zijn goed voor je spijsvertering en zorgen voor een vol gevoel. Een prima keuze dus als je gezond wilt eten!

Wat kun je ermee?

Peultjes zijn lekker knapperig en zijn qua smaak goed te combineren met allerlei andere groenten. In recepten zie je dit terug aan de veelvoud aan roerbakrecepten waarin peultjes worden mee gewokt (3-5 minuten) of als bijgerecht worden gekookt (circa 5 minuten). Ook kun je ze kort blancheren en verwerken in een salade. Rauwe peultjes eten wordt niet aanbevolen, vanwege de lectine die in de groente zit. Deze natuurlijke antistof kan leiden tot buikklachten, maar in kleine hoeveelheden (als je niet elke dag peultjes eet) vormt dit geen probleem. Je kunt peultjes vers kopen, maar ook ingevroren of in blik of pot. Let er bij verse peultjes wel op dat je de lange draden langs de rand verwijderd, deze blijven hard na bereiding en zijn niet erg smakelijk.

Recepten met peultjes

Zet jij peultjes op het menu? Je kunt aan de slag met een van deze recepten.

Rode curry met kikkererwten en peultjes

Een goed voorbeeld van duurzamer eten is deze smaakvolle rode curry met kikkererwten en boordevol groente.

curry

Groene boontjes met hazelnoten en sinaasappel

Hazelnoot is perfect bij de smaak van boontjes, en sinaasappel maakt het lekker fris. Dit is echt heel lekker.

boontjes

Tips

  • Houdbaarheidstip: peultjes zijn circa 4 dagen goed in de koelkast. Wil je ze langer bewaren of heb je een restje over? Blancheer de peultjes dan kort en vries ze in. Zo kun je ze later alsnog eten.
  • Benieuwd wat er nog meer in het seizoen is in juli? Maak een duurzame keuze door seizoensgroente op het menu te zetten. Een actueel overzicht vind je in de Groente en Fruitkalender
  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor