Groente van de maand januari: Rode bieten | Natuur & Milieu

Groente van de maand januari: Rode bieten

We lichten elke maand een groente voor je uit en kronen deze tot groente van de maand. In de maand januari zijn dat rode bieten!

De rode biet is een duurzame keuze, omdat deze in Nederland geteeld wordt. De meeste rode bieten worden in Nederland gezaaid in april en mei en vanaf juli geoogst. In de eerste instantie oogsten boeren de bieten die gelijk verkocht worden. Half september rooien ze vervolgens de bieten die langer bewaard zullen worden. Op die manier genieten wij het hele jaar door van onze Nederlandse rode bietjes! Daarbij krijgen ze het hele jaar door van Milieu Centraal het meest milieuvriendelijke label.

Waarom goed voor je?

Rode bieten bevatten veel vezels, vitaminen en mineralen, waaronder foliumzuur, kalium, mangaan, koper, ijzer en magnesium. Tekorten aan deze vitaminen en mineralen kunnen de oorzaak zijn van onder andere vermoeidheid, darmproblematiek, rusteloosheid of spierkrampen. Daarnaast zijn bieten rijk aan antioxidanten.

Verder laat onderzoek zien dat de rode biet een bloeddrukverlagende werking heeft, ontstekingen tegengaat en beschermt tegen hart- en vaatziekten. De antioxidanten kunnen mogelijk zelfs kanker voorkomen. En dit is slechts een greep uit de voordelen voor je gezondheid! Wat kan ‘ie niet, die biet? 😉

Wat kun je ermee?

Rode bieten zijn ontzettend veelzijdig. Je kunt ze onder andere vers, voorgekookt, uit pot of uit blik kopen. Verse bieten kun je koken, klaarmaken in de oven of zelfs rauw eten. Voorgekookte bietjes lenen zich perfect voor salades, stamppotten of soepen. Verder kun je (voor)gekookte rode bieten ook kort aanbakken in de pan. Bijvoorbeeld met een beetje olie, een uitje, wat citroenrasp, zout en een snufje komijn. Heerlijk!

Recepten met rode bieten

Nu ben je vast benieuwd wat voor lekkers je allemaal nog meer met bieten kan maken. Hier lichten we een paar recepten voor je uit. Door op de titel of afbeelding te klikken ga je door naar het recept.

Vegan carpaccio van biet

Een heerlijk voorgerecht dat niet onderdoet voor de niet-zo duurzame variant!

Salade met boerenkool, linzen en geroosterde biet

Deze maaltijdsalade is heerlijk als diner of stevige lunch. Boordevol voedingsstoffen en smaak!

Zoete aardappelstamppot met rode bieten

Wil je eens wat anders? Verruil dan je standaard boerenkoolstamppot voor deze kleurrijke variant.

Prachtige terrine van bieten en geitenkaas

Deze terrine ziet er prachtig uit en loont zich perfect voor het imponeren van je gasten. Toch is het hartstikke eenvoudig te maken!

Tips

  • Heb je nog wat bieten over? Rauwe rode zomerbieten met loof zijn 5-7 dagen houdbaar in de koelkast, zonder loof 3 dagen. Winterbieten zijn meerdere weken op een koele plaats (12-15 graden Celsius) houdbaar. Gekookte bieten zijn 2 dagen houdbaar in de koelkast.
  • Benieuwd wat er nog meer in het seizoen is in januari? Dat kan je vinden in de Groente- en Fruitkalender. Zo zijn Nederlandse spruitjes, wortelen en pompoen bijvoorbeeld ook een verantwoorde keuze in januari!
  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor