Groente van de maand februari: Tomaten | Natuur & Milieu

Groente van de maand februari: Tomaten

De komende tijd lichten we elke maand een groente voor je uit en kronen deze tot groente van de maand. In de maand februari zetten wij de tomaat in het zonnetje!

“Maar tomaten zijn in februari toch nog helemaal niet in het seizoen?” Dat klopt, tomaten worden vanaf april pas als seizoensproduct bestempeld. Maar als je in februari kiest voor de tomaat, maak je juist een duurzame keuze! In februari krijgen tomaten van Milieu Centraal het meest milieuvriendelijke label. Dat komt doordat ze voornamelijk in Marokko en Spanje geteeld worden en per vrachtwaren naar ons toe worden vervoerd. Dit lijkt misschien niet zo duurzaam, maar het is belangrijk om te onthouden dat tomaten uit Nederlandse kassen anderhalf tot twee keer zoveel CO2 uitstoten. Daarbij is het in ons koude Nederlandse klimaat het grootste deel van het jaar net iets te fris voor tomaatjes om lekker buiten te kunnen groeien, dus gebeurt dit ook nauwelijks.

Met andere woorden, de tomaten die je in de zomer en het vroege najaar in de supermarkt koopt, komen uit Nederlandse kassen en hebben meer CO2 uitstoot tot gevolg. Met de glastuinbouw is afgesproken om in 2040 klimaatneutraal te zijn, maar hier moeten nog veel stappen gezet worden. Wil je daar meer over weten? Lees onze blog over de klimaattafel landbouw en landgebruik. Voor nu is de conclusie dat jij vanavond zonder schuldgevoel een verwarmend tomatensoepje op tafel zet!

Waarom goed voor je?

Tomaten zijn een bron van vitamine C, carotenoïden, vitamine B1, vitamine B2 en vitamine B6. Daarnaast bevatten ze de mineralen kalium, fosfor en magnesium. Ze leveren energie, helpen bij het groeien en in stand houden van het lichaam en zijn een belangrijke toevoeging aan het voedingspatroon. Mensen die veel groente en fruit eten hebben een lager risico op kanker, diabetes type 2, beroertes en hart- en vaatziekten. Niet gek dus, dat tomaten in het Frans ook wel ‘pommes d’amour’, ofwel ‘liefdesappels’, worden genoemd!

Wat kun je ermee?

Je koopt tomaten vers of in blik. Zowel vers als ingeblikt heb je geen tekort aan opties. Ga je voor trostomaat of voor cherry-, kers- of snacktomaat? Ook in blik vind je tomaten heel, in blokjes, gezeefd of geconcentreerd in de vorm van tomatenpuree.

Gebruik verse tomaten rauw als broodbeleg, in salades of op een vegetarische hamburger. Geen groot fan van rauwe tomaat? Bak je tomaten dan en maak een heerlijke pastasaus, groente omelet of gebruik ze als basis voor een zelfgemaakte tomatensoep. Natuurlijk zijn ook tomaten uit blik niet uit sauzen en soepen weg te denken.

Recepten met tomaat

Nu ben je vast benieuwd wat voor lekkers je allemaal nog meer met tomaten kan maken. Hier lichten we een paar recepten voor je uit. Door op de titel of afbeelding te klikken ga je door naar het recept.

Pasta met perzik, tomaat en mozzarella

Is het al zomer? Wel in jouw keuken als je deze heerlijke pasta op tafel zet!

Pasta perzik, tomaat mozzarella

Tomatentaartje met blauwe kaas

In dit pittige boerentomatentaartje spelen tomaten de perfecte hoofdrol. Gebruik lekker geurende tomaten van verschillende soorten voor de lekkerste smaak!

Kedgeree-burger met tomatensalsa

Want welke burger is compleet zonder een heerlijke tomatensalsa on the side?

Kedgeree

Gazpacho

Wie had dat gedacht: ook rauwe tomaten zijn heerlijk in deze koude soep!

Tips:

  • Benieuwd wat er nog meer in het seizoen is in februari? Dat kan je vinden in de Groente en Fruitkalender
  • Bewaar tomaten niet in de koelkast! Dan gaat de smaak sneller verloren.
  • Meer weten over tomaten? Check dan deze blog!
  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor