Groente van de maand december: Wortels | Natuur & Milieu

Groente van de maand december: Wortels

We lichten elke maand een groente voor je uit en kronen deze tot groente van de maand. In de maand december zijn dat wortels!

Waarom goed voor je?

Wortelen worden in Nederland verbouwd in de volle grond. Van juni tot november kunnen de wortels geoogst worden. Vanaf die tijd tot aan december zijn Nederlandse worteltjes een milieuvriendelijke keuze. Wil je ook wortels eten van januari tot en met mei dan kan je beter kiezen voor Spaanse worteltjes. Die krijgen in die maanden de hoogste milieuscore van Milieu Centraal. Winterpenen uit Nederland daarentegen zijn altijd een goede keus, en krijgen het hele jaar door van Milieu Centraal het meest milieuvriendelijke label.

Naast dat wortels in december een verantwoorde keuze voor het milieu zijn, zijn ze ook een verantwoorde keuze voor jezelf! Wortels bevatten namelijk een enorme hoeveelheid bètacaroteen, wat zich in je lichaam omzet in vitamine A. In 100 gram rauwe worteltjes zit namelijk zo’n 45% van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH). Eet je 100 gram rauwe winterpeen dan krijg je zelfs meer dan 100% van je ADH binnen! Wanneer je worteltjes of winterpeen kookt krijg je zelfs nog meer vitamine A binnen, ongeveer 15% meer dan wanneer je wortels rauw eet.

De grote hoeveelheid vitamine A die je via wortels binnenkrijgt heb je nodig voor een goede werking van je ogen en je afweersysteem. Vitamine A zorgt ervoor dat je ogen zich aanpassen aan het schemer. Daarnaast zorgt het ook voor een gezonde huid, haar en nagels. Ideaal dus om tijdens de donkere dagen lekker veel worteltjes te eten!

Wat kun je ermee?

In Nederland eten we wortels meestal rauw of gekookt en natuurlijk gestampt! Naast in de klassieke hutspot zijn wortels ook een lekkere toevoeging aan allerlei pasta-, wok- of ovengerechten. Bijvoorbeeld in je pastasaus, curry, lasagne of stoofpotje.

Naast dat wortels makkelijk in je avondeten te verwerken zijn, zijn ze door hun zoete smaak ook een super lekkere snack voor tussendoor. Daarnaast zijn ze perfect als gezonde toevoeging bij een borrel. Lekker om te dippen in verschillende soorten hummus en pesto samen met witlof, rettich en bleekselderij bijvoorbeeld. Of wat dacht je van mini-loempia’s gevuld met wortel en allerlei verschillende kleuren groenten, lekker kleurrijk voor bij de borrel of tijdens de feestdagen!

Recepten met wortels

Nu ben je vast benieuwd wat voor lekkers je allemaal nog meer met wortels kan maken. Hier lichten we een paar recepten voor je uit. Door op de titel of afbeelding te klikken ga je door naar het recept.

Wortel-sinaasappel-gembersmoothie 

Wat denk je bijvoorbeeld van een smoothie met wortel, sinaasappel en gember voor je ontbijt? Een gezonde en lekkere start van je dag!

Carrot dogs 

Wil je wel eens wat anders dan een boterham voor de lunch? Probeer dan eens deze carrot dogs! Een leuke twist op de klassieke hot dogs en net zo lekker!

Sushi bowl 

Heb je nog allerlei restjes rauwkost of andere groenten liggen, dan is een sushi bowl de perfecte manier om deze restjes op te maken. Wil je het helemaal Japans maken? Eet het dan met edamame bonen, gemarineerde tofu en zeewier.

Groentetajine met perzik en pistache 

Wortels zijn ook super geschikt om te stoven. Dit Oosterse stoofpotje met kikkererwten, perzik, wortel en pistache is een heerlijk zoet en verwarmend gerecht.

Bron: Jumbo

Wortel-quinoaburgers 

Heb je trek in een burger, maar wil je wel eens wat anders dan een burger van kikkererwten? Probeer dan eens deze wortel quinoa burger met rodekool en tzatziki!

Speculaas wortelmuffins 

Met wortels kan je natuurlijk ook heerlijke desserts maken. Deze muffins zijn een lekkere winterse variant op de klassieke carrotcake.

Bron: Jumbo

Tips

  • Heb je nog wat wortels over? Je kan ze tot 35 dagen op een koele plaats (12-15 graden Celsius) buiten de koelkast bewaren. Geschrapte of gewassen worteltjes kan je tot 7 dagen bewaren in de koelkast.
  • Omdat wortels zo zoet zijn, kan je er ook heel goed jam van maken.
  • Benieuwd wat er nog meer in het seizoen is in december? Dat kan je vinden in de Groente- en Fruitkalender. Zo zijn Nederlandse spruitjes en pompoen bijvoorbeeld ook een verantwoorde keuze in december!
  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor