Groente van de Maand augustus: courgette | Natuur & Milieu

Groente van de Maand augustus: courgette

We lichten elke maand een groente voor je uit en kronen deze tot groente van de maand. In de maand augustus is dat courgette!

Courgette is een populaire groente. Het wordt gebruikt in verschillende landen en kan op allerlei manieren bereid worden, van soep tot courgettepasta (courgetti). Courgette is een echte zomergroente en is daarom in de zomermaanden een bewuste keuze. Deze courgettes komen van Nederlandse (of Spaanse) akkers. Tip: courgette uit België is minder aan te raden, gezien deze in verwarmde kassen verbouwd worden.

Allerlei vormen en kleuren
Courgette is een veelzijdige groente, zowel in gebruik als in uiterlijk. Het meest bekend is de langwerpige groene variant, maar courgettes zijn ook in andere vormen en kleuren te krijgen. Zo zijn er bolcourgettes (ideaal om te vullen) en bijvoorbeeld gele courgettes. De smaak tussen de verschillende varianten verschilt niet bijster veel.

Waarom goed voor je?

Courgettes zijn niet alleen lekker, maar ze zitten ook boordevol goede dingen. Zo zijn courgettes rijk aan mineralen zoals kalium, wat goed is voor het gezond houden van het hart en bloedvaten. Daarnaast bevatten ze ook een goede dosis vitamine B1, B2, B6, B11 en C. Deze vitamines zijn belangrijk voor je stofwisseling en immuunsysteem. Courgettes bevatten veel vezels, en bijna geen koolhydraten. Ze zijn dus heel geschikt voor een gezonde barbecue of in een avondmaaltijd!

Wat kun je ermee?

Courgettes zijn op allerlei verschillende manieren te bereiden. Je kunt courgette goed bakken met kruiden. Ze passen prima in een wok- of roerbakgerecht, maar ook stoven, koken en roosteren zijn manieren om een courgette klaar te maken. Voor wat meer creativiteit zijn courgettes ook prima te vullen, en kan je er pasta van maken (die ook wel courgetti of zoodles genoemd wordt). Het is trouwens ook niet nodig om de courgette te schillen, zonde van de voedingsstoffen en de smaak!

Rauw zijn courgettes ook te eten, zeker de jonge exemplaren, maar niet te veel en zeker niet als ze bitter smaken. Dan kunnen ze namelijk cucurbitacine bevatten, waar je heel ziek van kan worden! Kweek je zelf courgette? Dan is de kans groter, dus het is verstandig die te bereiden.

Recepten met courgette

Zet jij courgette op het menu? Je kunt aan de slag met een van deze recepten.

Ravioli van courgette

Misschien heb je je rijst als eens voor bloemkool verruild en je spaghetti door courgette, maar wist je dat je dit ook voor ravioli kunt doen? Eenvoudig door je vulling (wij hebben in dit geval drie soorten kaas, maar je kunt alles gebruiken) in plakjes courgette in te pakken als een cadeautje.

ravioli courgette kaas

Pizza met courgette en perzik

In de laatste weken van de zomer nog genieten van al het lekkers wat de zomer ons te bieden heeft. Een pizza met courgette en zomerzoete perziken!

Pizza courgette en perzik

Spiraaltaart van wortel en courgette

Wie zegt dat alleen paarden van wortels houden? Zeker weten dat ook jij blij wordt van deze spiraaltaart van wortel en courgette.

Taaart

Gegrilde aubergine en courgette

Het is een voorgerechtje, maar met wat extra ingrediënten en groene sla kun je er met gemak een vullende maaltijdsalade van maken. Natuurlijk kun je de salade ook aanvullen met quinoa of couscous!

aubergine

Geroosterde courgette met peterselie

Recipe_501620-01_560x560

Courgetti met avocadosaus

Zin in pasta vanavond? Probeer dan eens deze nieuwe variant waarbij je de pasta vervangt voor courgette!

Recept

Tips

  • Courgette komt aan zijn naam van het Franse courge dat merg betekent, waar dit vandaan komt is bij grotere exemplaren duidelijk te zien: de groente heeft dan meer “merg” dan vruchtvlees
  • Je kan courgettes het beste buiten de koelkast bewaren. Op een koele, donkere plek blijven ze minstens een week goed.
  • Wil je courgette langer dan een week bewaren? Dan kan je ze in blokjes of plakjes snijden, maximaal enkele minuten blancheren en daarna direct invriezen, zo blijven ze minstens een half jaar goed. Ze zijn na ontdooien voornamelijk goed voor soepen en andere maaltijden waarbij je courgettes zacht of opgelost wilt hebben.
  • Wil je courgette grillen? Lees dan deze tips over het grillen van groenten! https://www.natuurenmilieu.nl/blog/5-tips-voor-grillen-met-groenten/
  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor