Groente van de maand april: spinazie

Door Popeye denk je misschien dat je supersterk wordt door de grote hoeveelheid ijzer. Helaas, spinazie bevat iets meer ijzer dan de meeste andere groenten. Spinazie bevat naast ijzer ook vitamines en antioxidanten. De bladgroente is geschikt voor allerlei soorten recepten én is een duurzame keuze omdat deze op Nederlandse akkers geteeld wordt. Spinazie is het hele jaar door te koop, maar het seizoen in Nederland is van maart tot november. Het hele jaar door krijgt spinazie het A-label van Milieu Centraal. Van maart tot november wordt de spinazie van Nederlandse akkers gehaald en de in de maanden erna uit Spanje geïmporteerd. Minder duurzaam zou je zeggen, maar het is beter dan de verwarmde kassen waar in de winter Nederlandse spinazie wordt geteeld! 

Je kan spinazie op drie manieren kopen: vers, uit blik/pot of uit de diepvries. We onderscheiden verse spinazie in drie soorten; kleinbladig, grofbladig en wilde spinazie. Kleindbladige spinazie wordt ook wel jonge – of babyspinazie genoemd. Deze bladeren zijn klein en rond en ideaal voor salades! Bij grofbladige spinazie, de naam zegt het al, zijn de bladeren wat groter, grover en stugger dan van de kleinbladige spinazie. Deze soort is ideaal voor in warme gerechten. Wilde spinazie heeft gekrulde bladeren. Vaak wordt deze soort uit andere Europese landen geïmporteerd. Deze spinazie is perfect voor in wokgerechten door de stevige structuur. Let wel op! Verse spinazie moet goed worden afgespoeld om eventuele zandkorrels te verwijderen. Daarnaast slinkt een zak verse spinazie ook ruim 10 keer!

Spinazie uit blik/pot is voorgekookte spinazie. De meeste voedingsstoffen zijn door huidige methodes bewaard gebleven. Spinazie uit de diepvries is veelal de goedkoopste variant. Er zijn twee soorten: ingevroren spinazie (gehakte spinazie) of à la crème met roomsaus. Ook deze hoeven enkel opgewarmd te worden.

Tip

Er wordt vaak gezegd dat je spinazie beter niet opnieuw kunt verwarmen, maar dat klopt volgens het Voedingscentrum niet. Het is wel belangrijk dat je restjes spinazie snel laat afkoelen en in de koelkast bewaart. Zo krijgen de bacteriën minder kans om te groeien. Het is wel goed om de restjes niet langer dan twee dagen in de koelkast te bewaren.

Waarom goed voor je?

Oké, niet een extreem hoog ijzergehalte dus, maar wél andere voedingsstoffen. Er zit erg veel vitamine K in spinazie, alleen in boerenkool zit nog meer! Deze vitamine zorgt voor het ‘vasthouden’ van calcium in onze botten. Voor sterkte botten, mooie nagels en tanden dus! Naast vitamine K zit er in spinazie ook vitamine A, B6, C, kalium en verschillende antioxidanten. Deze zijn goed voor het geheugen en concentratie. De antioxidant luteïne vermindert dan weer onder andere ontstekingen in de aders en de slagaders.

Wat kun je er mee?

Spinazie is een veelzijdige groente. Je kunt het koken, wokken of roerbakken, maar kan ook uitstekend gebruikt worden als ingrediënt in een lasagne, quiche of om spinaziesoep mee te maken. Daarnaast kun je spinazie ook heerlijk in een salade of als topping op een pizza gebruiken!

Tip

Spinazie is een tedere groente. Let erop dat je de dikke stelen van de verse spinazie afsnijd, maar niet in de bladeren snijdt. Dan bederft de spinazie sneller en raakt het zijn voedingsstoffen kwijt en dat is precies wat je niet wil.

Recepten met spinazie

Chilaquiles met courgette en spinazie

Chilaquiles is een traditioneel Mexicaans boerengerecht met tortillachips in groene salsa.

Groene pizza met bloemkooldeeg

Pizza is niet alleen maar dat vettige fastfood, maar kan heel erg gezond en leuk zijn! Je hebt natuurlijk vele varianten, maar ooit een pizza gegeten waarbij de bodem is gemaakt van bloemkooldeeg?

groene pizza bloemkool

Lasagne met spinazie en cottage cheese

Wie houdt er niet van lasagne? We vonden een heerlijk recept voor een vegetarische variant met spinazie en cottage cheese.

lasagne
Tip

Door groente bij iedere maaltijd centraal te zetten en zoveel mogelijk te eten wat het seizoen te bieden heeft, maak je jouw maaltijden net dat beetje duurzamer. Daarnaast voegt groente ook echt iets toe aan je maaltijd met vitaminen, mineralen of antioxidanten.

Bekijk het overzicht met alle ‘Groenten van de maand’

Lekker eten met het Menu van Morgen
Lekker eten met het Menu van Morgen

Gezond en lekker eten zonder de aarde uit te putten, hoe doe je dat eigenlijk? Gelukkig is het best simpel, namelijk met ons Menu van Morgen: het menu waarmee jouw klimaatimpact beperkt, maar wel lekker kan blijven eten.

Over het Menu van Morgen
Delen

Lees meer

[gravityform id="98" title="false" description="false"]
<div class='gf_browser_unknown gform_wrapper' id='gform_wrapper_98' ><div id='gf_98' class='gform_anchor' tabindex='-1'></div><form method='post' enctype='multipart/form-data' id='gform_98' action='/blog/groente-van-de-maand-april-spinazie/#gf_98' data-abide > <div class='gform_body'><ul id='gform_fields_98' class='gform_fields top_label form_sublabel_below description_below'><li id='field_98_1' class='gfield gfield_contains_required field_sublabel_below field_description_below gfield_visibility_visible' ><label class='gfield_label' for='input_98_1' >E-mailadres<span class='gfield_required'>*</span></label><div class='ginput_container ginput_container_email'> <input name='input_1' id='input_98_1' required type='email' value='' class='medium' aria-required="true" aria-invalid="false" /> </div></li><li id='field_98_2' class='gfield gfield_contains_required field_sublabel_below field_description_below gfield_visibility_visible' ><label class='gfield_label' ><span class='gfield_required'>*</span></label><div class='ginput_container ginput_container_checkbox'><ul class='gfield_checkbox' id='input_98_2'><li class='gchoice_98_2_1'> <input name='input_2.1' type='checkbox' value='Ja, houd mij per e-mail op de hoogte van nieuws, aanbiedingen en andere informatie van Natuur &amp; Milieu.' id='choice_98_2_1' /> <label for='choice_98_2_1' id='label_98_2_1'>Ja, houd mij per e-mail op de hoogte van nieuws, aanbiedingen en andere informatie van Natuur & Milieu.</label> </li></ul></div></li><li id='field_98_3' class='gfield gfield_contains_required field_sublabel_below field_description_below gfield_visibility_visible' ><label class='gfield_label' >Privacy<span class='gfield_required'>*</span></label><div class='ginput_container ginput_container_checkbox'><ul class='gfield_checkbox' id='input_98_3'><li class='gchoice_98_3_1'> <input name='input_3.1' type='checkbox' value='Ja, ik ben 16 jaar of ouder en ik geef toestemming voor het verwerken van mijn persoonsgegevens zoals vermeld in de privacyverklaring.' id='choice_98_3_1' /> <label for='choice_98_3_1' id='label_98_3_1'>Ja, ik ben 16 jaar of ouder en ik geef toestemming voor het verwerken van mijn persoonsgegevens zoals vermeld in de privacyverklaring.</label> </li></ul></div></li><li id='field_98_4' class='gfield gfield_html gfield_html_formatted gfield_no_follows_desc field_sublabel_below field_description_below gfield_visibility_visible' >Bekijk de <A href="https://www.natuurenmilieu.nl/privacy-en-cookiebeleid/" target=_blank>privacyverklaring</A></li> </ul></div> <div class='gform_footer top_label'> <input type='submit' id='gform_submit_button_98' class='gform_button button' value='Versturen' onclick='if(window["gf_submitting_98"]){return false;} if( !jQuery("#gform_98")[0].checkValidity || jQuery("#gform_98")[0].checkValidity()){window["gf_submitting_98"]=true;} ' onkeypress='if( event.keyCode == 13 ){ if(window["gf_submitting_98"]){return false;} if( !jQuery("#gform_98")[0].checkValidity || jQuery("#gform_98")[0].checkValidity()){window["gf_submitting_98"]=true;} jQuery("#gform_98").trigger("submit",[true]); }' /> <input type='hidden' class='gform_hidden' name='is_submit_98' value='1' /> <input type='hidden' class='gform_hidden' name='gform_submit' value='98' /> <input type='hidden' class='gform_hidden' name='gform_unique_id' value='' /> <input type='hidden' class='gform_hidden' name='state_98' value='WyJbXSIsIjUzYTVmOWI1MGFlZDU4ZjI0NzYwYTBhZDY0NTJkZjJiIl0=' /> <input type='hidden' class='gform_hidden' name='gform_target_page_number_98' id='gform_target_page_number_98' value='0' /> <input type='hidden' class='gform_hidden' name='gform_source_page_number_98' id='gform_source_page_number_98' value='1' /> <input type='hidden' name='gform_field_values' value='' /> </div> </form> </div><script type='text/javascript'> jQuery(document).bind('gform_post_render', function(event, formId, currentPage){if(formId == 98) {} } );jQuery(document).bind('gform_post_conditional_logic', function(event, formId, fields, isInit){} );</script><script type='text/javascript'> jQuery(document).ready(function(){jQuery(document).trigger('gform_post_render', [98, 1]) } ); </script>