Groente van de maand april: spinazie | Natuur & Milieu

Groente van de maand april: spinazie

De komende tijd lichten we elke maand een groente voor je uit en kronen deze tot groente van de maand. In de maand april is dat spinazie!

Door Popeye denk je misschien dat je supersterk wordt door de grote hoeveelheid ijzer. Helaas, spinazie bevat iets meer ijzer dan de meeste andere groenten. Spinazie bevat naast ijzer ook vitamines en antioxidanten. De bladgroente is geschikt voor allerlei soorten recepten én is een duurzame keuze omdat deze op Nederlandse akkers geteeld wordt. Spinazie is het hele jaar door te koop, maar het seizoen in Nederland is van maart tot november. Het hele jaar door krijgt spinazie het A-label op de Groente- en Fruitkalender van MilieuCentraal. Van maart tot november wordt de spinazie van Nederlandse akkers gehaald en de in de maanden erna uit Spanje geïmporteerd. Minder duurzaam zou je zeggen, maar het is beter dan de verwarmde kassen waar in de winter Nederlandse spinazie wordt geteeld! 

Je kan spinazie op drie manieren kopen: vers, uit blik/pot of uit de diepvries. We onderscheiden verse spinazie in drie soorten; kleinbladig, grofbladig en wilde spinazie. Kleindbladige spinazie wordt ook wel jonge – of babyspinazie genoemd. Deze bladeren zijn klein en rond en ideaal voor salades! Bij grofbladige spinazie, de naam zegt het al, zijn de bladeren wat groter, grover en stugger dan van de kleinbladige spinazie. Deze soort is ideaal voor in warme gerechten. Wilde spinazie heeft gekrulde bladeren. Vaak wordt deze soort uit andere Europese landen geïmporteerd. Deze spinazie is perfect voor in wokgerechten door de stevige structuur. Let wel op! Verse spinazie moet goed worden afgespoeld om eventuele zandkorrels te verwijderen. Daarnaast slinkt een zak verse spinazie ook ruim 10 keer!

Spinazie uit blik/pot is voorgekookte spinazie. De meeste voedingsstoffen zijn door huidige methodes bewaard gebleven. Spinazie uit de diepvries is veelal de goedkoopste variant. Er zijn twee soorten: ingevroren spinazie (gehakte spinazie) of à la crème met roomsaus. Ook deze hoeven enkel opgewarmd te worden.

Waarom goed voor je?

Oké, niet een extreem hoog ijzergehalte dus, maar wél andere voedingsstoffen. Er zit erg veel vitamine K in spinazie, alleen in boerenkool zit nog meer! Deze vitamine zorgt voor het ‘vasthouden’ van calcium in onze botten. Voor sterkte botten, mooie nagels en tanden dus! Naast vitamine K zit er in spinazie ook vitamine A, B6, C, kalium en verschillende antioxidanten. Deze zijn goed voor het geheugen en concentratie. De antioxidant luteïne vermindert dan weer onder andere ontstekingen in de aders en de slagaders.

Wat kun je er mee?

Spinazie is een veelzijdige groente. Je kunt het koken, wokken of roerbakken, maar kan ook uitstekend gebruikt worden als ingrediënt in een lasagne, quiche of om spinaziesoep mee te maken. Daarnaast kun je spinazie ook heerlijk in een salade of als topping op een pizza gebruiken!

Recepten met spinazie

Chilaquiles met courgette en spinazie
Chilaquiles is een traditioneel Mexicaans boerengerecht met tortillachips in groene salsa.

Bekijkt recept

Groene pizza met bloemkooldeeg
Pizza is niet alleen maar dat vettige fastfood, maar kan heel erg gezond en leuk zijn! Je hebt natuurlijk vele varianten, maar ooit een pizza gegeten waarbij de bodem is gemaakt van bloemkooldeeg?

groene pizza bloemkool
Bekijk recept

Spinaziesoep
Zin in een soepje? Deze spinaziesoep is lekker en gemakkelijk!

Bekijk recept

Lasagne met spinazie en cottage cheese
Wie houdt er niet van lasagne? We vonden een heerlijk recept voor een vegetarische variant met spinazie en cottage cheese.

lasagne
Bekijk recept

Tips

Oorsprong
Wist je trouwens dat spinazie oorspronkelijk uit West-Azië en China komt, waar deze al eeuwenlang geteeld werd? In de loop van de 12e eeuw werd spinazie geïntroduceerd in Europa.

Bewaren en opwarmen
Er wordt vaak gezegd dat je spinazie beter niet opnieuw kunt verwarmen, maar dat klopt volgens het Voedingscentrum niet. Het is wel belangrijk dat je restjes spinazie snel laat afkoelen en in de koelkast bewaart. Zo krijgen de bacteriën minder kans om te groeien. Het is wel goed om de restjes niet langer dan twee dagen in de koelkast te bewaren.

Tender loving care
Spinazie is een tedere groente. Let erop dat je de dikke stelen van de verse spinazie afsnijd, maar niet in de bladeren snijdt. Dan bederft de spinazie sneller en raakt het zijn voedingsstoffen kwijt en dat is precies wat je niet wil.

Groente- en fruitkalender
Benieuwd wat er nog meer in het seizoen is in april? Dat kan je vinden in de Groente- en Fruitkalender!

  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor