Griekse pitabroodjes met tzatziki    | Natuur & Milieu

Griekse pitabroodjes met tzatziki   

Pitabroodjes worden in vele landen gegeten, waaronder Griekenland, Turkije, Egypte en Marokko. Traditioneel gezien wordt de pita in Griekenland geserveerd met varkensvlees, rode ui, frietjes, komkommer en tomaat. Maar wist je dat een vegetarische pita minstens zo lekker is? Van de pitabroodjes tot de tzatziki, we nemen je in dit recept stap voor stap mee, zodat je thuis kunt genieten van een heerlijk Grieks pitabroodje met tzatziki.

Ingrediënten

Voor 6 porties

Voor de pitabroodjes:

  • 350 gram tarwebloem
  • 7 gram gist
  • 1 el zout
  • 1 el suiker
  • 1 el olijfolie
  • 100 ml plantaardige melk (op kamertemperatuur)
  • 150 ml water
  • olijfolie (voor het bakken)

Voor de vulling:

  • 150 gram ovenfrietjes
  • 1/2 komkommer
  • 1 rode ui
  • 1 puntpaprika
  • 1 krop Romeinse sla
  • 24 trostomaatjes
  • 175 gram plantaardige gyros of Pulled Oats
  • 4 el, Griekse, Mediterrane of Portugese kruiden
  • 150 gram plantaardige yoghurt
  • olijfolie (voor het bakken)

Voor de tzatziki:

  • 1/2 komkommer
  • 250 gram plantaardige yoghurt
  • 3 teentjes knoflook
  • ½ el dille (gedroogd)
  • 1 tl munt (gedroogd)
  • ½ citroen (alleen het sap)
  • 1 tl olijfolie
  • 1 el zout

Benodigdheden

  • Maatbeker
  • Deegroller
  • Theedoek
  • Snijplank
  • Koekenpan (2x)
  • Mengkom (3x)
  • Zeef
  • Rasp

Bereiden

Pitabroodjes

  • Mix in een mengkom de tarwebloem, gist, zout en suiker met elkaar.
  • Meng in een maatbeker de plantaardige melk met de olijfolie en het water.
  • Voeg langzaam de natte ingrediënten bij de droge ingrediënten en kneed het geheel met de hand in ongeveer 5 minuutjes tot een soepel deeg.
  • Dek af met een vochtige theedoek en laat het deeg in de mengkom (op kamertemperatuur) één uur rijzen, totdat het deeg verdubbeld is.
  • Verdeel het deeg in 6 gelijke bolletjes.
  • Rol de deegbolletjes met een deegroller uit tot platte rondjes van ongeveer 1 cm dik.
  • Prik de bovenkant lichtjes in met een vork.
  • Verhit 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak de pita’s 2 minuten per kant. Doe dit totdat je alle pita’s hebt gebakken. Voeg bij elke pita telkens wat nieuwe olijfolie toe in de pan, voor een goudbruine kleur.

Tzatziki

  • Rasp de komkommer (met schil).
  • Meng de gerapte komkommer met 1 el zout.
  • Doe de gerapte komkommer in een zeef en druk het geheel aan met je handen, zodat er zoveel mogelijk vocht uit de komkommer komt.
  • Pel de knoflook en snijd fijn.
  • Meng in een kom de geraspte komkommer met de plantaardige yoghurt, knoflook, dille, munt, citroensap en 1t lijfolie.

Vulling

  • Bak de ovenfrietjes in de oven volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Snijd de rode ui in halve ringen en de komkommer in plakjes.
  • Halveer de trostomaatjes en haal 6 slablaadjes van de krop af.
  • Snijd de puntpaprika in reepjes
  • Meng in een mengkom de plantaardige gyros of Pulled Oats met de (Griekse) kruiden en plantaardige yoghurt.
  • Laat het geheel minstens 10 minuten in de ijskast rusten, zodat de kruiden in kunnen trekken.
  • Verhit 2 el olijfolie in een koekenpan en bak de plantaardige gyros of Pulled Oats 5 minuten in de pan.

Voorbereidingen klaar? Tijd om alles samen te voegen!

  • Verdeel de plantaardige gyros (of Pulled Oats) over de zes pitabroodjes en voeg de frietjes, plakjes komkommer, rode ui, sla, tomaatjes en puntpaprika toe.
  • Breng beide uiteinde van het pitabroodjes naar elkaar toe (als een wrap) en garneer met een flinke lepel tzatziki.

Tips

  • Wil je wat tijd besparen? Kies dan voor kant-en-klare pitabroodjes uit de supermarkt of breng een bezoekje aan een plaatselijke Turkse of Griekse delicatessenwinkel voor pitabroodjes.
  • Is het deeg van de pitabroodjes toch iets te nat of te droog? Voeg dan iets meer bloem toe als het deeg te nat is of iets meer water als het deeg te droog is.
  • Toch iets teveel pitabroodjes gemaakt? Geen probleem, want de pitabroodjes kan je gemakkelijk invriezen voor later.
  • Kies voor een plantaardige yoghurt- en melksoort met een neutrale smaak. Denk bijvoorbeeld aan sojayoghurt of havermelk.
  • Heb je tzatziki over? De overgebleven tzatziki kan nog vier dagen in de ijskast bewaard worden in een afgesloten bakje.
  • Wil je een keer iets anders proberen? Vervang de plantaardige gyros dan door 200 gram (geroosterde) kikkererwten voor een andere smaakbeleving.
  • Heb je tijd over? Maak dan je eigen frietjes.
  • Bekijk ook eens onze basisprincipes van het Menu van Morgen voor een gezond en duurzaam menu.

Recept en fotografie door Iris de Ligt.

  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor