Recept: Gestoomde koolpakketjes | Natuur & Milieu

Recept: Gestoomde koolpakketjes

Een smakelijk Aziatisch hapje met (vegetarische) kipstukjes.

Met kool valt eindeloos te variëren. Maar deze variant sprong er bij ons wel uit! Probeer deze koolpakketjes met een vulling van vegetarische kipstuckjes eens, en laat ons vooral weten wat jij ervan vond!

Ingredienten

voor 4 personen

  • 1 middelgrote savooiekool of Chinese kool
  • 2 teentjes knoflook, zonder schil
  • Stukje (ca. 3 cm) verse gember, geschild
  • 6 bosuitjes, grof gehakt
  • Bosje verse koriander
  • 230 gram waterkastanjes*
  • 1 á 2 verse kleine rode chilipepertjes
  • 300 gr. (vegetarische) kipstukjes**
  • 1 eetlepel vissaus
  • sap en schil van 2 limoenen
  • 1 theelepel sesamolie
  • 1 eetlepel geroosterde sesamzaadjes
  • Dipsaus naar keuze, bijvoorbeeld sweet chili saus of hoisin verdund met sojasaus

*waterkastanjes kun je kopen bij een toko. Het zijn de worteltjes van een waterplant en geven een lekkere bite aan je gerecht. Je kunt dit ook vervangen door een ander knapperig ingrediënt zoals radijs of pistachenoot.

Bereiding

Breng een grote pan water aan de kook, voeg hier wat zout aan toe. Verwijder de buitenste bladeren van de kool, snijd het onderste deel van de stonk eraf en scheid de bladeren. Dompel de bladeren onder in het kokende water en kook ze 2 minuten. Leg ze hierna meteen in een schaal koud water om het koken te stoppen, en de frisse groene kleur te behouden. Haal de bladeren kort daarna weer uit het water en leg ze apart.

Giet het water uit de pan tot je nog een paar centimeter water over hebt. Plaats de stomer in de pan of plaats een bamboe stomer bovenop de pan.
Hak de knoflook, gember, bosui, koriander, chilipepers, vissaus, en een kwart theelepel zout in een keukenmachine tot alles is fijngemalen. Voeg de kipstuckjes, waterkastanjes, limoenschil, limoensap en de sesamolie toe tot alles helemaal gepureerd is. Het resultaat is een soort pasta.

Leg de bladeren kool uit op een snijplank en leg hier een klein beetje (2 á 3 eetlepels) van het kipstuckjesmengsel op het uiteinde van het koolblad. Vouw het blad dicht over het mengsel en vouw de zijkanten naar binnen. Rol het pakketje om, zodat de naad beneden zit. Doe dit met alle bladeren.

Breng het restje water in de pan opnieuw aan de kook. Leg de pakketjes met de naad naar beneden in de stomer. Doe de deksel erop en stoom tot de kipstuckjes goed warm zijn (6-8 minuten).

Serveer met de dipsaus naar keuze en de geroosterde sesamzaadjes er bovenop.

Eet smakelijk! Laat je ons weten wat je er van vond?

Volgens de groente- en fruitkalender zijn zowel Chinese kool als savooiekool uit Nederland een duurzame keuze in januari!

**Liever veganistisch? Probeer dan deze variant eens!

Bron: Seriouseats.com 

  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor
[gravityform id="98" title="false" description="false"]
  • Bekijk de privacyverklaring