Ga terugHome      Thema’s      Klimaat & biodiversiteit      Duurzaam leven      Duurzame kinderactiviteiten voor binnen en buiten
Tips

Duurzame kinderactiviteiten voor binnen en buiten

portretfoto Annemijn Pasman
Annemijn Pasman
Hoe zet je je kinderen aan de slag tijdens hun vrije uren en voorkom je verveling? Wij zetten een aantal duurzame activiteiten voor kinderen op een rij waar ze wel even zoet mee zijn… Zo kun jij rustig iets voor jezelf doen of een conference call houden tijdens het thuiswerken!
kinderen in de natuur

Help mee aan een schone buurt

Wil je voorkomen dat de kinderen uit verveling na een half uur alweer voor de deur staan? Stuur ze dan met een doel op pad. Geef kinderen een vuilniszak mee, handschoenen of een prikstok en stuur ze met een vriendje of vriendinnetje op pad. Bekijk ook de adviezen van Nederland Schoon. Samen gezellig de straat of buurt schoonmaken én een frisse neus halen is goed bestede tijd!

Ontdek het leven in de tuin

Hebben jullie een tuin of een stukje groen in de buurt? Dan brengt de zon daar heel wat leven op de gang! Laat kinderen kennismaken met de kleinste inwoners van de natuur en bestudeer de beestjes tussen de planten of in de bodem met soortenkaarten en een insectenpotje. Of oefen alvast voor de volgende Nationale Bijentelling met de bij-les van Nederland Zoemt.

Kunnen de insecten nog wat hulp gebruiken? Zet de kinderen dan aan het werk om zelf zaadbommen te maken voor het zaaiseizoen, een rommelhoekje te maken in de tuin en kruidenplantjes te planten. Zo komen die bijen en insecten vanzelf!

kinderen eten lunch buiten in de natuur

Wees creatief met duurzaam knutselen

Knutselen kan ook heel duurzaam zijn: je maakt van lege verpakkingen, oude kleding of ander afval iets leuks en bruikbaars. Op internet vind je allerlei duurzame DIY-projecten voor kinderen, waar ze ook in veel gevallen zelfstandig mee aan de slag kunnen. Voor dit soort knutselprojecten zijn spullen die je in huis hebt de basis, dus daarvoor hoeft niemand het huis uit: lege toiletrolletjes, blikjes, verpakkingsdozen of flesdoppen. Maak bijvoorbeeld een eigen tijdscapsule die je pas in 2050 mag openen: Hoe duurzaam zal de wereld dan zijn? Of kijk voor nog veel meer ideeën op deze website of doe hier inspiratie op.

Leer over de natuur en het klimaat

Hoewel je niet wil dat je kinderen de hele dag aan een scherm geplakt zitten, kan een paar uurtjes schermtijd in de week een hoop rust in huis brengen. Benut die tijd gelijk goed door je kinderen iets bij te brengen over natuur en klimaatverandering. Freek Vonk geeft bijvoorbeeld dagelijks online biologieles op zijn YouTube-kanaal, maar je kunt ookeen toegankelijke documentaire opzetten  zoals A Beautiful Planet (aanbevolen leeftijd: 6+), To the Arctic (6+) en Arctic Tale (6+). Of kies voor vermakelijke animatiefilms met een belangrijke boodschap, zoals Happy Feet (5+), Police Patrol (5+), Rio (6+) of Ice Age: The Meltdown (6+). Oudere kinderen kunnen zich in complexere documentaires verdiepen zoals Before the Flood (10+), More Than Honey (12+) en An Inconvenient Truth (13+).

Uiteraard zijn er ook andere manieren om spelenderwijs meer te leren over de natuur en het milieu. Zo leert de Nederland Zoemt online game kinderen meer over de belangrijke rol van bijen in onze voedselproductie. Ook bieden sommige natuur- en milieuorganisaties op hun website gratis lesmateriaal aan over uiteenlopende onderwerpen van plastic tot bedreigde diersoorten. Leren en spelen in één!

kind aan het knutselen

Ga (samen) veganistisch bakken of koken

Heb je eventueel oudere kinderen of heb je met jouw partner de zorgtaken verdeeld? Laat kinderen dan kennismaken met de plantaardige keuken. Zet ze zelf aan het werk, of laat ze (eventueel samen je partner of oppas) een lekker veganistisch recept uitproberen of iets bakken in de oven, zo zijn ze al gauw een uur verder. Eventueel bak je samen cakejes en zet je de kinderen daarna aan de slag om ze zelf te versieren met glazuur, vegan hagelslag, noten of gedroogd fruit.

Teken iets moois, voor jezelf of voor een ander

Kleuren en tekenen kan ook met een duurzaam thema: download bijvoorbeeld kleurplaten met het thema duurzame energie of laat kinderen hun beeld van een duurzame toekomst tekenen! De creatieve eindresultaten kun je ook door de brievenbus gooien bij het lokale verpleeghuis of bij eenzame buren. Wie vrolijkt er nu niet op van een mooie kindertekening door de brievenbus?

kind leest een boek over vissen

Kom in beweging, ook binnen!

Misschien niet zozeer duurzaam, maar wel erg belangrijk: bewegen! Dat kan gelukkig weer in de buitenlucht, maar kan ook prima samen, binnenshuis. Kun je zelf ook wel wat extra beweging gebruiken? Start dan gezellig samen de dag met Nederland in Beweging! Daarnaast zijn op YouTube yogalessen voor kinderen te vinden en danslessen van bijvoorbeeld Kinderen voor Kinderen. Zo kunnen de kids hun energie kwijt en kun jij – eventueel met een goede koptelefoon op – rustig doorwerken of een boek lezen.