Drijvende windmolens op zee | Natuur & Milieu

Drijvende windmolens op zee

Energie opwekken met wind op zee is inmiddels gemeengoed geworden. Maar niet overal kunnen windturbines op palen geïnstalleerd worden. Drijvende windmolens kunnen een uitkomst bieden. Bij een drijvend windmolenpark staat elke turbine op een drijvend ponton, een groot platform, dat met kabels aan de zeebodem bevestigd is. Zware ankers zorgen dat de windmolen op zijn plek blijft staan. De windturbines zijn daarnaast kleiner en minder hoog dan windmolens waarbij de palen in de zeebodem verankerd worden. Zo kunnen ze hoge windsnelheden en golven aan zonder kapot te gaan.

Krijgen wij drijvende windparken in de Noordzee?

De techniek van drijvende windturbines is niet geschikt voor het Nederlandse deel van de Noordzee. Drijvende windmolens zijn een oplossing voor plekken waar de zee erg diep is. Wanneer de zee dieper is dan vijftig tot zestig meter, is het te duur om een windmolen op een paal op de zeebodem te zetten. Drijvende turbines zijn ontwikkeld om in diepe zeeën en oceanen toch windenergie te kunnen opwekken. Ze kunnen in zeeën geplaatst worden met dieptes tussen de 75 en 800 meter. De Nederlandse Noordzee is zo’n 30 meter diep dus bij ons kunnen reguliere windmolens aangelegd worden.

Opschaling

De eerste drijvende windmolens werden door het Nederlandse bedrijf Blue H Technologies als pilot voor de kust van Italië geplaatst. De techniek heeft zich na verschillende pilots bewezen en inmiddels zijn er twee drijvende windparken operationeel: een voor de kust van Schotland en een voor de kust van Portugal. Drijvende windmolens zijn klaar voor opschaling en er wordt al volop gewerkt aan nieuwe modellen.

  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor