Ga terugHome      Thema’s      Circulaire economie      Minder afval      Deze producten koop je gemakkelijk zonder verpakking
Tips

Deze producten koop je gemakkelijk zonder verpakking

Portretfoto Mark de Jongh
Mark de Jongh
De hoeveelheid afval die we met z’n allen produceren vormt een probleem voor het milieu. Verpakkingen maken een groot en groeiend deel uit van ons dagelijkse huishoudelijke afval. Een oplossing tegen deze afvalstroom is een ‘zero waste’ levensstijl. Klinkt een afvalvrij leven nog wat moeilijk, maar ben je klaar om een eerste stap te zetten? Wij geven je vijf tips voor producten die je verpakkingsvrij kunt kopen.
zero waste boodschappen

Groente & fruit

In veel supermarkten hangen tussen het groente en fruit plastic of papieren zakjes om de producten in te doen. Deze zakjes zijn vaak niet nodig. In veel supermarkten zijn herbruikbare groente-en-fruitzakjes te koop. Je kunt ze ook prima zelf maken van een lapje stof en een koordje. De beste oplossing? Stop groente en fruit los in je boodschappentas, je kunt het thuis gewoon schillen of wassen.

Tomaten en venkel zonder verpakking te koop op de markt

Broodbeleg

Kaas en vleeswaren liggen in de supermarkt vaak al in plastic verpakt in de schappen. Als je supermarkt een versafdeling heeft, neem dan eens je eigen bakjes mee en vraag of ze de kaas of vleeswaren in je bakje kunnen doen. Ook op de markt kan je dit proberen. Daar vind je nog wel eens een kraam met allerlei lekkere smeersels, zoals hummus. Laat het in je eigen bakjes scheppen en beleggen maar! Houd je meer van zoet beleg? Ga dan eens langs bij een supermarkt waar je zelf hagelslag kan ‘tappen’. Hiervoor koop je dan eenmalig een bakje van de supermarkt om de hagelslag in te doen, maar dit bakje neem je de volgende keren natuurlijk weer mee. Dat scheelt weer een stuk afval!

Kazen zonder verpakking te koop op de markt

Cosmetica

Veel producten die we wekelijks of dagelijks gebruiken voor onze eigen verzorging zijn veelal verpakt te kopen. Een voorbeeld hiervan is het zeeppompje met vloeibare handzeep bij de gootsteen of wastafel. In plaats van telkens een nieuw pompje of navulverpakking te kopen, kan je ook een stuk zeep kopen. In veel winkels kan je deze zonder verpakking kopen in allerlei geuren en kleuren. Ook die fles shampoo vervang je eenvoudig door een verpakkingsvrij alternatief. Er zijn steeds meer shampoo bars verkrijgbaar: speciale stukken zeep om je haar mee te wassen. Bewaar ze in een herbruikbaar zeepbakje en je shampoo bar of stuk zeep gaat een lange tijd mee.

Zeep van het merk NA-KED zonder verpakking te koop

Nootjes

Nootjes zijn een lekkere en gezonde snack, helaas zitten ze vaak in lastige verpakkingen met bijvoorbeeld aluminium laagjes, waardoor de verpakkingen niet makkelijk te recyclen zijn. Gelukkig hebben tegenwoordig steeds meer supermarkten tapbussen voor nootjes. Net als bij de hagelslag, gebruik je hiervoor herbruikbare bakjes van de supermarkt. Maar ook de lokale markt kan uitkomst bieden. Gewapend met je eigen bakjes, kun je bij een notenkraam de lekkerste notenmixen verpakkingsvrij inslaan.

Pistachenootjes in een katoenen zakje

Brood

Veel broodafdelingen in de supermarkt hebben tegenwoordig brood zonder verpakking liggen. Vaak kan je ook vragen of je een bepaald brood zonder verpakking mag hebben. Hiervoor zijn in sommige supermarkten herbruikbare zakken te koop. Deze zakken zijn ook goed zelf te maken met een lap stof en een koordje voor de sluiting. Je kunt het brood in zo’n zak ook invriezen. En is de zak vies? Dan kan hij gewoon in de wasmachine.

Brood met een katoenen verpakkingszak