Home      Projecten      Luchtvaart

Project

Luchtvaart

vliegtuig landt op schiphol

De luchtvaart groeit door terwijl we onze uitstoot juist moeten verminderen. Wij leggen de luchtvaart aan banden en zorgen dat anders reizen aantrekkelijk wordt.

Wat is het probleem?

Vliegen is populairder dan ooit. Maar de luchtvaart draagt bij aan de opwarming van onze aarde. Dat komt doordat er broeikasgassen vrijkomen tijdens het vliegen. De luchtvaart is verantwoordelijk voor 15 procent van de totale klimaatimpact van de Nederlandse economie. Dat is enorm veel. Ook vervuilt vliegverkeer onze lucht en natuur met fijnstof en stikstof. En het leidt tot geluidsoverlast voor mensen die in de buurt van luchthavens wonen.

Op dit moment wordt de luchtvaart amper beperkt en krijgen maatschappijen grotendeels vrij spel om ons klimaat en onze natuur te vervuilen. Luchtvaartmaatschappijen proberen hun vervuiling wel iets te verminderen. Dat doen zij door andere soorten brandstoffen te gebruiken of hun vliegtuigen te vernieuwen. Ook bieden ze reizigers de mogelijkheid hun CO2 te compenseren. Dit alles helpt onvoldoende om de vervuiling écht te stoppen. Sterker nog: de vervuiling neemt alleen maar toe.

De overheid doet niet genoeg om ervoor te zorgen dat luchtvaartmaatschappijen echt verduurzamen. De luchtvaart heeft nog geen harde klimaatdoelen en hoeft amper belasting te betalen. Daardoor zijn vliegreizen erg goedkoop. En is een vliegvakantie naar de andere kant van de wereld heel aantrekkelijk. Het aantal vluchten neemt alsmaar toe, zowel in Nederland als wereldwijd. Hierdoor worden de schadelijke gevolgen ervan alsmaar erger.

man en vrouw bezoeken reisbureau
treinrails
vrouw op treinstation
Portretfoto Koenraad Backers

Programmaleider Luchtvaart

Koenraad Backers

Luchtvaartmaatschappijen zitten vast in een internationale prijzenoorlog en gaan echt niet uit zichzelf verduurzamen. De overheid moet haar verantwoordelijkheid nemen als beschermer van ons klimaat en de omwonenden. Zij kan deze bedrijven tot actie dwingen, zodat de luchtvaart evenredig gaat bijdragen aan de oplossing van de klimaatcrisis.

Wat doen wij?

Zonder ingrijpen wordt de luchtvaart een steeds grotere boosdoener. Wij dringen daarom bij de overheid aan op harde klimaatdoelen voor de luchtvaart, zoals die voor andere bedrijfstakken al bestaan. Er moet een CO2-plafond komen waarmee de maximale uitstoot voor de Nederlandse luchtvaart wordt vastgelegd. De overheid kan luchtvaartmaatschappijen daaraan houden. De plannen om Lelystad Airport te openen moeten definitief van de baan. Ook pleiten we voor een eerlijke prijs voor vliegtickets, waarin de schade aan het klimaat en onze gezondheid zijn verrekend. Ten slotte roepen wij op tot strenge duurzaamheidscriteria voor duurzame biobrandstoffen.

Dit alles doen wij door de overheid te confronteren met onderzoeksrapporten die de enorme gevolgen van vliegen aantonen. Ook laten we zien welke alternatieven er zijn en hoeveel steun hiervoor is vanuit onze samenleving. Verder dragen we concrete voorstellen aan voor betere wet- en regelgeving. Zo moedigen we overheid en politici aan om actie te ondernemen.

Zakelijk vliegen
Naast de overheid zijn de zakelijke reizigers een belangrijke doelgroep voor ons. Zij vliegen veel, ver en vaak businessclass, wat drie keer zo vervuilend is. Dat zakelijk reizen anders kan, laten we samen zien met koplopers uit het bedrijfsleven. Zij zijn verenigd in de Anders Reizen-coalitie, die we in 2015 zijn gestart. Dit samenwerkingsverband is inmiddels een zelfstandige organisatie. 24 grote bedrijven in Nederland hebben toegezegd hun klimaatvoetafdruk te verminderen door zakelijke vliegreizen te ontmoedigen en andere manieren van werken en reizen aan te moedigen. Wij monitoren hun voortgang en moedigen hen aan met praktijkvoorbeelden.

Vakantie zonder vliegen
Zakelijke reizigers zijn niet de enigen die nog te vaak voor het vliegtuig kiezen. Consumenten worden nog dagelijks verleid met oneerlijk lage prijzen om een vliegreis te boeken. Met onze publiekscampagnes maken we mensen zoals jij bewust van de gevolgen van zo’n vliegreis. Tegelijkertijd laten we zien hoe het anders kan en maken we mensen enthousiast voor een vakantie dichter bij huis en met een ander vervoersmiddel. We ontwikkelden meerdere reisgidsen, openden een afkickkliniek voor vliegverslaafden op de Vakantiebeurs en vroegen steun voor onze oproep aan de overheid voor goed klimaatbeleid. Met verrassende campagnes proberen wij steeds weer de belangrijke boodschap over te brengen: stap minder vaak in het vliegtuig.

vrouw op vakantie

Ontdek de ultieme vakantie dichter bij huis

Vliegen stoot veel CO2 uit en draagt bij aan de opwarming van de aarde. Ga daarom voor een vakantie dichterbij, zonder vliegtuig, en ontdek ook dat reizen niet gaat om de specifieke bestemming, maar om de beleving die je daar vindt. In onze gratis reisgids vind je 15 duurzame vakantiebelevingen als inspiratie voor jouw vakantie zonder vliegen.

Vraag de reisgids aan

Wat kun jij doen?

Elke reis kun jij het verschil maken door níet te kiezen voor het vliegtuig maar voor een ander vervoersmiddel of een andere bestemming. Er zijn genoeg alternatieven. Daarmee kun je fantastische vakanties beleven met minder impact op het klimaat en de natuur. Zo kun je met de trein of bus een heel eind komen in Europa. Of je kiest voor een vakantie met de (elektrische) auto. Of stap op de fiets om de omgeving van Nederland beter te leren kennen!

reiziger met koffer

Elke gift helpt!

Vliegen is zeer vervuilend. Wij gaan voor strengere normen voor de luchtvaart en zetten aan tot anders reizen. Mogen we rekenen op jouw steun?