Vijf keer op citytrip met nachttreinen in Europa

Steeds meer mensen zijn zich bewust van de klimaatimpact van vliegreizen. Mede daardoor is de vraag naar nachttreinen sterk toegenomen.  De slaaptrein is een heel duurzame manier van vervoer. Een treinreis naar Bologna, Italië zorgt bijvoorbeeld voor 80 kg CO2-uitstoot met twee personen, maar leg je diezelfde afstand af per vliegtuig, zorgt dat voor de uitstoot van 1.460 CO2-equivalent De klimaatimpact van de uitstoot van een vliegtuig wordt niet alleen bepaald door CO2, maar ook door andere broeikasgassen als methaan en lachgas. Deze uitstoot samen bepaalt de CO2-impact van de luchtvaart. . Naast het feit dat reizen per trein een veel betere keuze is voor het klimaat, is het ook een hele leuke manier van reizen.  

Niet meer in de rij bij de douane, geen gesleep met koffers meer of uren doelloos wachten in een vertrekhal. Een bijkomend voordeel van een nachttrein is dat je helemaal uitgeslapen op je reisbestemming aankomt doordat je de beschikking hebt over een eigen bed én vaak zelfs kan kiezen voor een eigen coupé. Zeg maar dag tegen opgevouwen knieën en huilende baby’s! In de ochtend stap je uit je bed en wordt er -terwijl de trein de laatste kilometers aflegt- een ontbijt geserveerd. En waar je met het vliegtuig vaak kilometers buiten de stad wordt afgezet, kom je per trein aan in het hartje van het centrum. Wij hebben vijf citytrips in Europa die (deels) per nachttrein kunnen worden bereikt voor je in kaart gebracht.

Innsbruck 

Aanbieder: OBB Nightjet  

Opstapplaats: Amsterdam, Utrecht of Arnhem 

Reistijd: 13 uur en 44 minuten  

Als hoofdstad van Tirol is Innsbruck een soort Oostenrijk in het klein. De stad zelf wordt omringd door bergen en in het centrum van de stad vind je onder meer het keizerlijk paleis Hofburg en de Dom van Innsbruck. Vanwege de bergrijke ligging en het pittoreske centrum voelt elke foto die je er maakt als een mini-schilderij of ansichtkaart. Dat je al binnen 20 minuten vanaf het centrum van de stad in de Alpen bent is een groot pluspunt! Zo kun je een citytrip wat actiever maken door ook te wandelen of fietsen in de bergen en van een heerlijk uitzicht te genieten. Vanuit de bergen ben je dan in no-time weer in de stad voor een kop koffie met Apfelstrudel.

🚂 Route: Voor deze reis neem je de rechtstreekse nachttrein Nightjet vanaf Amsterdam, Utrecht of Arnhem naar Innsbruck. De reistijd is berekend vanaf Amsterdam Centraal. Met een vertrek vanuit Utrecht of Arnhem ben je 30 of 70 minuten korter onderweg.  

Bologna 

Aanbieder: OBB Nightjet & Eurocity 

Opstapplaats: Amsterdam, Utrecht of Arnhem 

Reistijd: 18 uur en 40 minuten 

Je kan je vergapen aan de prachtige middeleeuwse gebouwen die Bologna rijk is, maar nog meer dan om historie draait het hier om culinair genieten. Bologna ligt namelijk in Emilia Romagna en deze regio staat van oudsher bekend om het lekkere eten. Lasagne, tortellini en Parmezaanse kaas zijn enkele voorbeelden van specialiteiten die hun oorsprong in Emilia Romagna hebben. Dat maakt Bologna een topbestemming voor liefhebbers van Italiaans eten! In Bologna kun je met gemak van terras naar trattoria schuifelen, maar mis als ware connaisseur ook zeker de Quadrilatero niet. Deze wijk met kleine straatjes is een gastronomische vrijplaats met marktkramen, specialiteitenzaken en gezellige cafés waar je uren kan verblijven. 

🚂Route: Voor deze reis neem je eerst de nachttrein Nightjet vanaf Amsterdam, Utrecht of Arnhem naar Innsbruck. In Innsbruck stap je ‘s ochtends over op de Eurocity naar Bologna voor de laatste 4,5 uur. De reistijd is berekend vanaf Amsterdam Centraal. Met een vertrek vanuit Utrecht of Arnhem ben je 30 of 70 minuten korter onderweg. 

Wenen 

Aanbieder: OBB Nightjet  

Opstapplaats: Amsterdam, Utrecht of Arnhem 

Reistijd: 13 uur en 49 minuten  

Wenen heeft een geschiedenis als één van de belangrijke steden van Europa. De plaats was onder andere hoofdstad van het Habsburgse rijk, het keizerrijk Oostenrijk en Oostenrijk-Hongarije. De erfenis van deze heerschappijen zie je terug in statige paleizen, uitgestrekte parken en musea vol kunsthistorische schatten. Maar Wenen is ook de stad van Amadeus Mozart en Gustav Klimt en al lopend door de stad snap je waar zij hun inspiratie vandaan haalden. Genoeg te zien voor cultuurliefhebbers dus! In 2020 is Wenen bovendien gekozen tot de groenste stad van de wereld. Er is daarbij gekeken naar het openbaar vervoer, luchtkwaliteit, milieuvriendelijkheid en de hoeveelheid groen in de stad.  

🚂 Route: Voor deze reis neem je de rechtstreekse nachttrein Nightjet vanaf Amsterdam, Utrecht of Arnhem naar Wenen. De reistijd is berekend vanaf Amsterdam Centraal. Met een vertrek vanuit Utrecht of Arnhem ben je 30 of 70 minuten korter onderweg. 

Boedapest 

Aanbieder: OBB Nightjet  & Railjet Xpress 

Opstapplaats: Amsterdam, Utrecht of Arnhem 

Reistijd: 16 uur en 49 minuten  

De stad Boedapest is opgesplitst door de Donau met Boeda aan de westzijde van de rivier en het stadsdeel Pest aan de oostzijde van de rivier. Boedapest wordt qua schoonheid ook wel het ‘Parijs van het oosten’ genoemd, maar een andere bijnaam is ‘de stad van de badhuizen’. Verspreid over de hele stad liggen maar liefst 125 verschillende badhuizen met helend water. Het ene badhuis is nog mooier dan het andere badhuis. Daarnaast staat Boedapest bekend om het uitstekende nachtleven dat de stad te bieden heeft. De juiste volgorde voor een weekendje Boedapest is volgens ons: een stadswandeling en avondje uit, gevolgd door een ontspannen dagje in een spa. 

🚂Route: Voor deze reis neem je eerst de nachttrein Nightjet vanaf Amsterdam, Utrecht of Arnhem naar Wenen. In Wenen stap je ‘s ochtends over op de Railjet Xpress naar Boedapest voor de laatste 2,5 uur. De reistijd is berekend vanaf Amsterdam Centraal. Met een vertrek vanuit Utrecht of Arnhem ben je 30 of 70 minuten korter onderweg. 

Praag 

Aanbieder: European Sleeper  

Opstapplaats: Roosendaal, Rotterdam of Amsterdam 

Reistijd: Nog niet bekend 

Je hebt Praag pas écht gezien als je over de Karelsbrug de Moldau oversteekt naar de burcht van Praag. De Karelsbrug staat bekend om de grote beelden aan weerszijden van de brug en de burcht van Praag is het grootste paleizencomplex ter wereld. In de stad zul je al snel merken dat er nog veel meer te ontdekken valt aan historische bezienswaardigheden. Uitrusten van een lange dag wandelen door de stad doe je op een terras met een pilsje. De pilsener komt oorspronkelijk namelijk ook uit Tsjechië, uit de plaats Pilsen. Als je fan bent van de Tsjechische schrijver Frans Kafka kun je ook een tour door de stad maken naar zijn geboortehuis, het gouden straatje (inclusief boekwinkel) en eindigen bij de sculptuur van het roterende hoofd van Kafka. Dit kunstwerk bestaat uit 42 schijven staal en verandert iedere 10 seconden van vorm: een bijzonder schouwspel. 

🚂Route: De European Sleeper brengt je vanaf Roosendaal, Rotterdam of Amsterdam via Berlijn en Dresden naar Praag. Momenteel rijdt deze nachttrein nog niet, vanaf april 2022 gaat de trein rijden.  

Zelf de CO2-uitstoot van je vakantie berekenen? In de Klimaatwijs op Vakantie tool van MilieuCentraal kun je de CO2-uitstoot van je geplande vakantie berekenen en ontdekken welke impact de keuze voor vervoersmiddel (auto, fiets, vliegtuig, caravan etc) en overnachtingstype heeft.  

Bij de verbranding van kerosine komt niet alleen CO2 vrij, maar worden ook andere schadelijke stoffen uitgestoten als roet, stikstof en zwavel en broeikasgassen als Methaan en lachgas. Doordat de uitstoot hoog in de lucht plaatsvindt, treedt er een versterkt broeikaseffect op. Dit effect wordt op wel 2 tot 3 keer de CO2-uitstoot geschat. De calculator op de website van Atmosfair laat naast de CO2-uitstoot van een vliegreis ook deze non CO2-effecten zien (CO2-equivalent). De echte impact van een vliegreis dus.  

Delen

Lees meer

[gravityform id="98" title="false" description="false"]
<div class='gf_browser_unknown gform_wrapper' id='gform_wrapper_98' ><div id='gf_98' class='gform_anchor' tabindex='-1'></div><form method='post' enctype='multipart/form-data' id='gform_98' action='/blog/citytrip-met-nachttreinen-in-europa/#gf_98' data-abide > <div class='gform_body'><ul id='gform_fields_98' class='gform_fields top_label form_sublabel_below description_below'><li id='field_98_1' class='gfield gfield_contains_required field_sublabel_below field_description_below gfield_visibility_visible' ><label class='gfield_label' for='input_98_1' >E-mailadres<span class='gfield_required'>*</span></label><div class='ginput_container ginput_container_email'> <input name='input_1' id='input_98_1' required type='email' value='' class='medium' aria-required="true" aria-invalid="false" /> </div></li><li id='field_98_2' class='gfield gfield_contains_required field_sublabel_below field_description_below gfield_visibility_visible' ><label class='gfield_label' ><span class='gfield_required'>*</span></label><div class='ginput_container ginput_container_checkbox'><ul class='gfield_checkbox' id='input_98_2'><li class='gchoice_98_2_1'> <input name='input_2.1' type='checkbox' value='Ja, houd mij per e-mail op de hoogte van nieuws, aanbiedingen en andere informatie van Natuur &amp; Milieu.' id='choice_98_2_1' /> <label for='choice_98_2_1' id='label_98_2_1'>Ja, houd mij per e-mail op de hoogte van nieuws, aanbiedingen en andere informatie van Natuur & Milieu.</label> </li></ul></div></li><li id='field_98_3' class='gfield gfield_contains_required field_sublabel_below field_description_below gfield_visibility_visible' ><label class='gfield_label' >Privacy<span class='gfield_required'>*</span></label><div class='ginput_container ginput_container_checkbox'><ul class='gfield_checkbox' id='input_98_3'><li class='gchoice_98_3_1'> <input name='input_3.1' type='checkbox' value='Ja, ik ben 16 jaar of ouder en ik geef toestemming voor het verwerken van mijn persoonsgegevens zoals vermeld in de privacyverklaring.' id='choice_98_3_1' /> <label for='choice_98_3_1' id='label_98_3_1'>Ja, ik ben 16 jaar of ouder en ik geef toestemming voor het verwerken van mijn persoonsgegevens zoals vermeld in de privacyverklaring.</label> </li></ul></div></li><li id='field_98_4' class='gfield gfield_html gfield_html_formatted gfield_no_follows_desc field_sublabel_below field_description_below gfield_visibility_visible' >Bekijk de <A href="https://www.natuurenmilieu.nl/privacy-en-cookiebeleid/" target=_blank>privacyverklaring</A></li> </ul></div> <div class='gform_footer top_label'> <input type='submit' id='gform_submit_button_98' class='gform_button button' value='Versturen' onclick='if(window["gf_submitting_98"]){return false;} if( !jQuery("#gform_98")[0].checkValidity || jQuery("#gform_98")[0].checkValidity()){window["gf_submitting_98"]=true;} ' onkeypress='if( event.keyCode == 13 ){ if(window["gf_submitting_98"]){return false;} if( !jQuery("#gform_98")[0].checkValidity || jQuery("#gform_98")[0].checkValidity()){window["gf_submitting_98"]=true;} jQuery("#gform_98").trigger("submit",[true]); }' /> <input type='hidden' class='gform_hidden' name='is_submit_98' value='1' /> <input type='hidden' class='gform_hidden' name='gform_submit' value='98' /> <input type='hidden' class='gform_hidden' name='gform_unique_id' value='' /> <input type='hidden' class='gform_hidden' name='state_98' value='WyJbXSIsIjUzYTVmOWI1MGFlZDU4ZjI0NzYwYTBhZDY0NTJkZjJiIl0=' /> <input type='hidden' class='gform_hidden' name='gform_target_page_number_98' id='gform_target_page_number_98' value='0' /> <input type='hidden' class='gform_hidden' name='gform_source_page_number_98' id='gform_source_page_number_98' value='1' /> <input type='hidden' name='gform_field_values' value='' /> </div> </form> </div><script type='text/javascript'> jQuery(document).bind('gform_post_render', function(event, formId, currentPage){if(formId == 98) {} } );jQuery(document).bind('gform_post_conditional_logic', function(event, formId, fields, isInit){} );</script><script type='text/javascript'> jQuery(document).ready(function(){jQuery(document).trigger('gform_post_render', [98, 1]) } ); </script>