Bloemkoolgnocchi met zelfgemaakte pesto | Natuur & Milieu

Bloemkoolgnocchi met zelfgemaakte pesto

Gnocchi, ook wel uitgesproken als (njokkie), is een Italiaans pastagerecht en wordt gewoonlijk gemaakt van aardappelen en tarwebloem. Maar wist je dat je gnocchi ook kan maken van andere oer-Hollandse groentesoorten als bloemkool? Deze bloemkoolgnocchi is misschien niet zo traditioneel, maar smaakt wel verrassend lekker!

Ingredienten

Voor 4 personen

Voor de bloemkoolgnocchi:

  • 400 gram bloemkool (of 1 kleine bloemkool)
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 250 gram tarwebloem
  • Snufje zout

 

Voor de pesto

  • 30 gram verse basilicum
  • 2 el pijnboompitten
  • 1 teentje knoflook
  • snufje zout
  • Snufje peper
  • 75 ml (extra vergine) olijfolie
  • 30 gram Parmigiano Reggiano (optioneel)
Ter toevoeging aan de gnocchi:

  • 10 trostomaatjes
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 50 gram tuinbonen uit blik
Garnering (optioneel):

  • Parmigiano Reggiano (of kies edelgistvlokken voor een plantaardig alternatief)
  • Pijnboompitjes
  • Rucola

 

Benodigdheden

  • Handmixer of keukenmixer
  • Hoge (beslag)kom
  • (kaas)rasp
  • Koekenpan
  • kookpan
  • Staafmixer of blender
  • Theedoek

Bereidingswijze

Bloemkoolgnocchi

  • Verwijder met de hand de bladeren van de bloemkool en snijd de bloemkool in (gelijke) roosjes. Tip: wist je dat je de bladeren van de bloemkool ook prima kunt eten? Gooi de bladeren van de bloemkool dus niet weg, maar verwerk de bladeren in andere gerechten.
  • Breng water aan de kook in een ruime pan en kook de bloemkool gaar in circa 5 minuten.
  • Giet het (kook)water af en spoel de bloemkool af met koud water. Laat de bloemkool circa 5 minuten afkoelen in het koude water. Giet daarna het koude water af.
  • Leg de bloemkoolroosjes in het midden van een theedoek, breng de punten van de theedoek naar elkaar en knijp de bloemkool fijn. Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk vocht uit de bloemkool knijpt.
  • Doe de uitgelekte bloemkool in een hoge beslagkom. Voeg de tarwebloem, zout en olijfolie toe aan de bloemkool. Meng het geheel tot een stevig en soepel deeg.
  • Maak van het deeg gelijke ovaalvormige balletjes van ongeveer 3 cm lang en 1 cm breed, door de balletjes tussen beide handen te rollen. Optioneel: rol de deegballetjes over de achterkant van een vork en creëer een geribbeld patroon.
  • Breng in een ruime pan water aan de kook. Voeg de gnocchi toe aan de pan en kook de bloemkoolgnocchi gaar. De gnocchi is gaar, wanneer de balletjes beginnen te drijven in de pan. Giet het kookwater af en laat de bloemkoolgnocchi nog even in de pan zitten, totdat de pesto klaar is.

Pesto

  • Haal de verse blaadjes basilicum van de takjes en rasp de Parmezaanse kaas (optioneel).
  • Verhit ongeveer één eetlepel olijfolie in een koekenpan. Rooster de pijnboompitten in de koekenpan totdat er een goudbruine kleur ontstaat.
  • Pel de knoflook en doe de geroosterde pijnboompitten, gepelde knoflook, basilicum, olijfolie en eventueel de geraspte kaas in een hoge mengbeker. Pureer het geheel met een staafmixer of blender tot pesto. Voeg naar smaak peper en zout toe.

Voorbereidingen klaar? Tijd om de ingrediënten samen te voegen!

  • Snipper de ui en snijd de gepelde knoflook in fijne stukjes.
  • Verhit een flinke scheut olijfolie in een koekenpan en bak de ui, knoflook en tuinbonen circa 3 minuten.
  • Voeg de bloemkoolgnocchi toe in de koekenpan en bak de gnocchi circa 7 minuten op middelhoog vuur in de koekenpan. Voeg na ongeveer 4 minuten ook de trostomaatjes toe aan de pan.
  • Voeg tot slot de zelfgemaakte pesto toe en verwarm het geheel circa 5 minuten op middelhoog vuur.
  • Optioneel: garneer de bloemkoolgnocchi met Parmezaanse kaas, pijnboompitjes en/of rucola. Eet smakelijk!

Tips

  • Niet zo fan van bloemkool? Vervang de bloemkool dan door (zoete) aardappel, bieten of broccoli. Of combineer verschillende soorten gnocchi voor een kleurrijk geheel op je bord.
  • Is het deeg van de gnocchi te nat? Voeg dan extra tarwebloem toe.
  • Of is het deeg juist te droog? Voeg dan iets meer olijfolie of een scheutje water toe.
  • Toch iets te veel gnocchi gemaakt? Geen probleem, want je kunt gnocchi prima invriezen voor later.
  • Heb je nog pesto over? De overgebleven pesto kan nog vier dagen in de koelkast bewaard worden in een afgesloten bakje. Je kunt de pesto ook invriezen in een ijsblokjesvorm.
  • Wil je eens een keer iets anders proberen? Vervang de basilicum in de pesto voor 50 gram palmkool (cavolo nero) of 50 gram boerenkool voor een andere smaakbeleving.
  • Heb je tijd en ruimte over? Je kunt thuis gemakkelijk je eigen basilicum en tomaatjes kweken, zelf als je weinig ruimte hebt. Extra vers, super lekker en ook nog eens goed voor de natuur en het milieu.

Recept en fotografie door Iris de Ligt.

  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor
[gravityform id="186" title="false" description="false"]
<div class='gf_browser_unknown gform_wrapper' id='gform_wrapper_186' ><div id='gf_186' class='gform_anchor' tabindex='-1'></div><form method='post' enctype='multipart/form-data' id='gform_186' action='/blog/bloemkoolgnocchi-met-zelfgemaakte-pesto/#gf_186' data-abide > <div class='gform_body'><ul id='gform_fields_186' class='gform_fields top_label form_sublabel_below description_below'><li id='field_186_1' class='gfield gfield_contains_required field_sublabel_below field_description_below gfield_visibility_visible' ><label class='gfield_label' for='input_186_1' ><span class='gfield_required'>*</span></label><div class='ginput_container ginput_container_email'> <input name='input_1' id='input_186_1' required type='email' value='' class='medium' placeholder='voorbeeld@emailadres.nl' aria-required="true" aria-invalid="false" /> </div></li><li id='field_186_2' class='gfield gform_validation_container field_sublabel_below field_description_below gfield_visibility_visible' ><label class='gfield_label' for='input_186_2' >Comments</label><div class='ginput_container'><input name='input_2' id='input_186_2' type='text' value='' autocomplete='off'/></div><div class='gfield_description' id='gfield_description__2'>Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.</div></li> </ul></div> <div class='gform_footer top_label'> <input type='submit' id='gform_submit_button_186' class='gform_button button' value='Aanmelden' onclick='if(window["gf_submitting_186"]){return false;} if( !jQuery("#gform_186")[0].checkValidity || jQuery("#gform_186")[0].checkValidity()){window["gf_submitting_186"]=true;} ' onkeypress='if( event.keyCode == 13 ){ if(window["gf_submitting_186"]){return false;} if( !jQuery("#gform_186")[0].checkValidity || jQuery("#gform_186")[0].checkValidity()){window["gf_submitting_186"]=true;} jQuery("#gform_186").trigger("submit",[true]); }' /> <input type='hidden' class='gform_hidden' name='is_submit_186' value='1' /> <input type='hidden' class='gform_hidden' name='gform_submit' value='186' /> <input type='hidden' class='gform_hidden' name='gform_unique_id' value='' /> <input type='hidden' class='gform_hidden' name='state_186' value='WyJbXSIsIjUzYTVmOWI1MGFlZDU4ZjI0NzYwYTBhZDY0NTJkZjJiIl0=' /> <input type='hidden' class='gform_hidden' name='gform_target_page_number_186' id='gform_target_page_number_186' value='0' /> <input type='hidden' class='gform_hidden' name='gform_source_page_number_186' id='gform_source_page_number_186' value='1' /> <input type='hidden' name='gform_field_values' value='' /> </div> </form> </div><script type='text/javascript'> jQuery(document).bind('gform_post_render', function(event, formId, currentPage){if(formId == 186) {if(typeof Placeholders != 'undefined'){ Placeholders.enable(); }} } );jQuery(document).bind('gform_post_conditional_logic', function(event, formId, fields, isInit){} );</script><script type='text/javascript'> jQuery(document).ready(function(){jQuery(document).trigger('gform_post_render', [186, 1]) } ); </script>