Initiatieven tegen voedselverspilling | Natuur & Milieu

Initiatieven tegen voedselverspilling

Er zijn een heleboel manieren om voedselverspilling tegen te gaan. En gelukkig zijn er ook een heleboel mensen al heel druk bezig geweest met goeie ideeën. Benieuwd welke? We zetten er een paar voor je op een rijtje.

In Nederland wordt jaarlijks enorm veel voedsel weggegooid. Naast initiatieven als onze eigen Doggy Bag-campagne en Damn Food Waste wordt er in ons land al veel meer aandacht besteed aan voedselverspilling. Zo zijn er apps, restaurants en voedselfabrikanten die slim inspelen op al die hoeveelheden voedsel die anders worden weggegooid. We hebben er een paar voor je op een rijtje gezet.

Apps

Afgeprijsd

Ook wel eens gehad dat je in de supermarkt vanalles tegenkomt met een afgeprijsd sticker, terwijl je net allerlei dingen voor een andere maaltijd in huis hebt gehaald? Met de Afgeprijsd app kun je dit slimmer spelen. De app verteld je precies wat er in jouw supermarkt met korting in het schap ligt vandaag. Een prei die vandaag verkocht moe bijvoorbeeld, omdat die anders weggegooid wordt. Zo komen supermarkten en consumenten samen om verspilling tegen te gaan, en het scheelt je nog centjes ook!

Restoranto

De app Restoranto staat onder dit kopje, maar hij had net zo goed onder restaurants kunnen staan. Via de app, ontwikkeld door twee Rotterdamse heren, kan je eten bestellen dat anders door de restaurants wordt weggegooid. Daarmee kan je last-minute nog goedkoop uit eten en zorg je er bovendien voor dat het bereidde voedsel niet verspild wordt. Voor iedere maaltijd die je via de app claimt, serveert Restoranto ook een maaltijd in Oeganda. Dat doen ze door volgens het concept ‘Pay Less, Feed More’ ingrediënten in te kopen bij lokale boeren, zodat ook de lokale economie wordt gestimuleerd.

De app is nu alleen nog van toepassing op Rotterdamse restaurants maar uitbreidingen naar Delft en Utrecht liggen in het verschiet. Je downloadt de app hier voor Android of iPhone.

restoranto-concept-girl-bac

ResQ

ResQ is een app die een beetje van hetzelfde laken een pak is als Restoranto. Met één groot verschil: Het is alleen mogelijk om eten af te halen. Daarmee is het ook wat toegankelijker om bijvoorbeeld verse sappen, broodjes of gebak aan te bieden door lunchrooms en koffietentjes. Je kan zelf op zoek gaan naar locaties in de buurt, maar je kan ook instellen dat je een melding krijgt als er ergens iets over is. Dat is meestal vlak na de lunch of rond etenstijd. ResQ is een internationaal initiatief dat in Nederland tot nu toe alleen nog in Amsterdam beschikbaar is. Hier kan je de app downloaden voor Android of iPhone.

Thuisafgehaald.nl

Voedsel weggooien is niet iets dat alleen restaurants doen. Sterker nog, in het huishouden wordt er per persoon jaarlijks 47 kilo voedsel verspild. Via Thuisafgehaald kan je eenvoudig maaltijden aanbieden, bijvoorbeeld als je te veel hebt gekookt. Ben je op zoek naar een maaltijd dan kan je op de site zien waar er in de buurt iets wordt aangeboden. Als je geïnteresseerd bent, kan je via de website een maaltijd reserveren. Je hoeft dan alleen maar een tijd af te spreken en je kan het eten ophalen. Thuisafgehaald heeft geen app, maar een profiel maak je eenvoudig aan op de website.

Kijk snel op www.thuisafgehaald.nl om te zien wat er in jouw buurt wordt aangeboden!

koken-en-afhalen-def-01

Too Good To Go

Met de Toogoodtogo-app kun je eten wat anders weggegooid zou worden afhalen bij verschillende horecazaken. Hoe? De aangesloten horecazaken geven aan wat ze over hebben: dit kun je dan vervolgens met een fikse korting afhalen. Download de app, haal je maaltje met korting én ga verspilling tegen. Nu nog in vijf steden in Nederland, binnenkort hopelijk meer.

Slim Koken

Volgens het spreekwoord is voorkomen beter dan genezen. Daarom is het aan te raden om verstandig te kopen, koken en te bewaren. Zo voorkom je dat je dingen onnodig moet weggooien. De app ‘Slim Koken’ van het Voedingscentrum helpt je hierbij. In de app kan je voorkeuren opslaan en hij biedt gezonde en gevarieerde recepten op maat. Bovendien geeft de app tips over het bewaren van verse producten. Met de juiste zorg blijven ze dan langer goed en hoef je ze minder snel weg te gooien. En nog een groot pluspunt: Bij de recepten kan je aangeven of je een allergie hebt, bijvoorbeeld voor koemelk, gluten of ei. De app is er voor Android en iPhone.

bewaren

Restaurants

Instock

Ook supermarkten hebben te kampen met voedsel dat weggegooid moet worden. Veel verse producten worden niet gekocht omdat ze bijvoorbeeld niet meer de mooiste zijn, maar soms gaat het ook om houdbare producten die over datum dreigen te raken. De koks van het Amsterdamse Instock halen dagelijks deze restanten op met hun elektrische busje bij verschillende vestigingen van Albert Heijn. De maaltijden die ze serveren bestaan voor ongeveer 80% uit producten die anders werden weggegooid. Doordat ze elke dag andere producten ophalen, is het menu elke dag weer een verrassing. Recent opende Instock een tweede vestiging in Den Haag en over een aantal maanden is ook Utrecht aan de beurt. Benieuwd hoe Instock het aanpakt? Neem eens een kijkje op hun website.

restaurant-amsterdam-westergasterrein-instock-3

Voedselfabrikanten

Barstensvol

Met de Verspillingsfabriek heeft Hutten een gevolg gegeven aan Overlekker, maar nu worden de zaken anders aangepakt. De producten van de Verspillingsfabriek worden geproduceerd onder de naam Barstensvol. Het assortiment bestaat uit soepen, sauzen en ragouts en deze zijn te koop bij Emté supermarkten. De reststromen uit horeca, overproductie en groente met een afwijkende vorm zijn de basis voor de producten van Barstensvol. Op www.barstensvol.nl lees je meer over dit project.

Kromkommer

Ook Kromkommer richt zich op groente die ons bord niet halen, maar dat eigenlijk wel zouden moeten doen. De zogeheten ‘gekke groente’ zijn een beetje uit vorm, hebben een ander kleurtje of zijn overblijfsels als gevolg van overproductie. Met de smaak en de voedingswaarde is helemaal niets mis. Kromkommer zorgt ervoor dat deze groente niet wordt weggegooid maar wordt verwerkt tot heerlijke soep. Zo eindigen al die gezonde producten toch nog op ons bord! Kromkommer vind je niet in de supermarkt, maar heeft wel heel veel verkooppunten. Neem een kijkje op de website om te zien waar jij groente kan redden van verspilling.

kromkommer-krom-recht

Basement Chefs

Toen V&D definitief failliet ging, werden er noodgedwongen ook een aantal restaurants van La Place gesloten. Daardoor bleven er karrevrachten met etenswaren over. De Basement Chefs speelden daar handig op in en kochten onder anderen de restpartij tomaten op, afkomstig van de stadskwekerij Osdorp in Amsterdam. Van de tomaten, die anders weggegooid zouden worden, maakten zij een flinke voorraad tomatenketchup. De ketchup van de Basement Chefs kan worden geproefd tijdens evenementen in de RAI Amsterdam en is te koop in het RAI Grand Café. En het leukste: Hij zit ook in onze foodbox! Hier lees je meer over het initiatief van de twee bebrilde koks.

basementchefs14

De Laarhoeve

Judy Kerkhofs begon ooit op boerderij de Laarhoeve in het Brabantse Diessen. Daar maakte ze jam van de oogst uit de moestuin. Inmiddels zijn we 15 jaar verder en worden er jaarlijks grofweg 50.000 potjes jam geproduceerd. De grondstoffen daarvoor komen niet allemaal meer uit eigen tuin, maar bestaat uit oogstoverschotten en producten die niet de eerste keus zijn. Het assortiment bestaat inmiddels uit jams, chutneys, sauzen en meer. Op de boerderij werken 25 mensen met ‘speciale talenten’ en ook een woonproject staat op de planning. Daarmee tovert zij de Laarhoeve om naar een integraal zorgbedrijf waar mensen kunnen werken én wonen. De verkoopadressen bevinden zich grofweg in de driehoek tussen ’s Hertogenbosch, Tilburg en Eindhoven. Kijk op de website voor meer informatie.

0001896_rabarber-appel-jam2

Thijstea

Thijstea is een ijsthee gemaakt met biologische thee en ‘tweedehands’ fruit. Het is gemaakt met vers fruit dat is bestempeld als afval, mede omdat het uiterlijk niet naar de normen van de winkeltjes en de consumenten voldoet. Dit omdat het scheef, vervormd of lelijk is. Thijstea daarentegen is fris, duurzaam, verantwoord en heerlijk! Kijk op de website voor meer.

  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor
[gravityform id="186" title="false" description="false"]
<div class='gf_browser_unknown gform_wrapper' id='gform_wrapper_186' ><a id='gf_186' class='gform_anchor' ></a><form method='post' enctype='multipart/form-data' id='gform_186' action='/blog/bestaande-initiatieven-voedselverspilling/#gf_186' data-abide > <div class='gform_body'><ul id='gform_fields_186' class='gform_fields top_label form_sublabel_below description_below'><li id='field_186_1' class='gfield gfield_contains_required field_sublabel_below field_description_below gfield_visibility_visible' ><label class='gfield_label' for='input_186_1' ><span class='gfield_required'>*</span></label><div class='ginput_container ginput_container_email'> <input name='input_1' id='input_186_1' required type='email' value='' class='medium' tabindex='1' placeholder='voorbeeld@emailadres.nl' aria-required="true" aria-invalid="false"/> </div></li><li id='field_186_2' class='gfield gform_validation_container field_sublabel_below field_description_below gfield_visibility_visible' ><label class='gfield_label' for='input_186_2' >Phone</label><div class='ginput_container'><input name='input_2' id='input_186_2' type='text' value='' autocomplete='off'/></div><div class='gfield_description'>Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.</div></li> </ul></div> <div class='gform_footer top_label'> <input type='submit' id='gform_submit_button_186' class='gform_button button' value='Aanmelden' tabindex='2' onclick='if(window["gf_submitting_186"]){return false;} if( !jQuery("#gform_186")[0].checkValidity || jQuery("#gform_186")[0].checkValidity()){window["gf_submitting_186"]=true;} ' onkeypress='if( event.keyCode == 13 ){ if(window["gf_submitting_186"]){return false;} if( !jQuery("#gform_186")[0].checkValidity || jQuery("#gform_186")[0].checkValidity()){window["gf_submitting_186"]=true;} jQuery("#gform_186").trigger("submit",[true]); }' /> <input type='hidden' class='gform_hidden' name='is_submit_186' value='1' /> <input type='hidden' class='gform_hidden' name='gform_submit' value='186' /> <input type='hidden' class='gform_hidden' name='gform_unique_id' value='' /> <input type='hidden' class='gform_hidden' name='state_186' value='WyJbXSIsIjUzYTVmOWI1MGFlZDU4ZjI0NzYwYTBhZDY0NTJkZjJiIl0=' /> <input type='hidden' class='gform_hidden' name='gform_target_page_number_186' id='gform_target_page_number_186' value='0' /> <input type='hidden' class='gform_hidden' name='gform_source_page_number_186' id='gform_source_page_number_186' value='1' /> <input type='hidden' name='gform_field_values' value='' /> </div> </form> </div><script type='text/javascript'> if(typeof gf_global == 'undefined') var gf_global = {"gf_currency_config":{"name":"Euro","symbol_left":"","symbol_right":"&#8364;","symbol_padding":" ","thousand_separator":".","decimal_separator":",","decimals":2},"base_url":"https:\/\/www.natuurenmilieu.nl\/wp-content\/plugins\/gravityforms","number_formats":[],"spinnerUrl":"https:\/\/www.natuurenmilieu.nl\/wp-content\/plugins\/gravityforms\/images\/spinner.gif"};jQuery(document).bind('gform_post_render', function(event, formId, currentPage){if(formId == 186) {if(typeof Placeholders != 'undefined'){ Placeholders.enable(); }} } );jQuery(document).bind('gform_post_conditional_logic', function(event, formId, fields, isInit){} );</script><script type='text/javascript'> jQuery(document).ready(function(){jQuery(document).trigger('gform_post_render', [186, 1]) } ); </script>