Aquawatte? Aquafaba! | Natuur & Milieu

Aquawatte? Aquafaba!

Een egg-cellent alternatief voor ei

Aquafaba is Latijn voor bonenwater. (‘Aqua’ is water en ‘faba’ betekent bonen). Dit is dus het (kook)vocht waar bonen inzitten. Je hoeft dus niet stad en land af te zoeken want je hebt het meestal in huis! Het klinkt niet zo smakelijk, maar het is dus een perfecte vervanger voor ei. 

Het vocht van bonen is rijk aan eitwit en zetmeel en daarom een perfecte substituut voor ei. Je kunt aquafaba bijvoorbeeld gebruiken om op te kloppen tot meringues of zelfs voor mayonaise. Aquafaba is volledig plantaardig, een ideaal alternatief dus voor wanneer je veganistisch wilt eten. Ook mensen met een allergie voor eieren kunnen zo genieten van allerlei heerlijke baksels en recepten. Vooral het vocht van de kikkererwten is geschikt. Wat je normaal gesproken weggooit als je bijvoorbeeld hummus of falafel maakt, ga jij dus voortaan overal voor gebruiken!

Wat kan ik er mee?

Je kunt aquafaba op verschillende manieren verwerken:

  • Rauw: als Italiaans schuim gebruiken als meringue op taarten, als slagroom, chocolademousse of in de cocktail;
  • Gebakken: Meringues, macarons, pavlova’s, nougat, koekjes en zelfs marshmallows;
  • Hartig: In mayonaise, brood of zelfs kaas, etc.

We deelden eerder dit filmpje al hoe je het schuim maakt. 

Recepten

Luchtige chocolademousse


Supersimpel en met maar 3 ingrediënten!

Bekijk dit recept

Macarons


Oeh la la!

Bekijk dit recept

Mayonaise op basis van kikkererwten


Lichte, romige, vetvrije, vegan mayonaise!

Bekijk dit recept

Dus, gooi nooit meer dat waardevolle ‘water’ weg, beloofd?

Bronnen: The Green Creator

Tips

  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor
[gravityform id="44" title="false" description="false"]