Alles over eieren | Natuur & Milieu

Alles over eieren

Eieren zijn een belangrijk deel van ons voedingspatroon. Lees hier alles over hun duurzaamheid en toepassingen!

Gemiddeld eten mensen twee eieren in de week. Hoeveel je er ook eet, een ei hoort erbij. Het is een gezonde bron van eiwitten. In deze blog hebben we allerlei lekkere recepten met, je raadt het al, ei. 

Eieren zijn bij het MeNU van Morgen één van de tien Lekkermakers. Waarom? Eieren zijn een gezonde manier om toch dierlijke eiwitten binnen te krijgen, zonder het milieu veel te belasten. Kies dan wel voor de duurzame varianten. Welke dat zijn? Lees onze eier-benchmark voor een indruk.

Waarom zijn er soms geen vrije-uitloopeieren?

Misschien is het je in de supermarkt al eens opgevallen: sommige schappen bij de eieren zijn leeg, of hebben opeens allerlei stickers zoals in bovenstaande foto. Dit gebeurt wanneer er een ziekte uitbreekt onder pluimvee, zoals de vogelgriep. Soms is dit lokaal, maar vaker ook gaat een ziekte grenzen over, zoals de vogelgriep. Dan geldt in grote delen van Europa een ophokplicht. Boeren zijn dan verplicht hun kippen binnen te houden, zodat ze niet besmet raken. Ook het buitenverblijf van de Rondeelboer wordt afgesloten, en de biologische boer moet zijn kippen binnen houden.

Ophokplicht

De eieren mogen tot 12 weken na het instellen van de ophokplicht als vrije-uitloopeieren verkocht worden. Daarna zijn vrije-uitloopeieren geen vrije-uitloopeieren meer. Het ei wordt goedkoper voor de consument. Gunstig, kun je denken, maar de kip levert zijn ruimte ervoor in. De boer ontvangt dan ook minder voor zijn ei: een bijzonder vervelend gevolg. Helaas kun je hier als consumenten niets aan doen: alleen wanneer de supermarkten dit verschil toch zouden betalen, zou de boer ermee geholpen zijn. Helaas is het in de huidige situatie de boer die het volledige risico draagt, en voor de kosten opdraait. Een ophokplicht kost de pluimveehouderij doorgaans miljoenen.

Momenteel is er weer een ophokplicht van kracht, in verband met een uitbraak van vogelgriep. Lees meer hieroverHet laatste nieuws meldt dat de ophokplicht gedeeltelijk weer ingetrokken gaat worden. Dat betekent dat de kippen op die plekken weer naar buiten mogen! Weten hoe dat er uit ziet? Bekijk hier en hier filmpjes van blije kippen!

Voor welk ei ga jij?

Welke keuzes maak je voor duurzame eieren? Dat ligt een beetje aan wat je zelf belangrijk vindt. Kies je voor duurzaam, voor dierenwelzijn, of probeer je alle boxen te vinken? In het laatste geval kun je zoeken naar eieren met drie sterren Beter Leven keurmerk. Biologische eieren garanderen dat de voeding die een kip krijgt duurzaam geteeld is. Bovendien hebben deze kippen een buitenverblijf én in de stal meer ruimte dan scharrelkippen. Ook in het Rondeel heeft de kip een buitenverblijf, binnen meer ruimte dan scharrelkippen, en is er aandacht voor duurzaamheid. Lees voor onze volledige eierbenchmark onderstaande blog:


Voor welke eieren kies je om een duurzame keuze te maken? 

Bekijk de blog

Recepten

Doordat eieren een bron zijn van hoogwaardige eiwitten, hebben ze een plek in ons MeNu van Morgen verdiend. Niet dat we nu massaal meer eieren moeten gaan eten, maar een eitje op z’n tijd is een goede bron van voedingsstoffen! Omdat het standaard gekookte of gebakken eitje je ook kan gaan vervelen, geven we je hier wat inspiratie voor wat je nog meer met je eitje kunt! En eet je geen eieren? Ook dan hebben we nog een leuk ideetje voor je 🙂

Recept: Mini tortilla-quiches met ei en kaas

tortilla quiche
Een kleine snack: lekkere tortilla-quiches voor de Paasbrunch die je met van alles kunt vullen!

Bekijk dit recept

Recept: Roze bieteneitjes met radijs

gevulde eieren
Deze eieren zijn natuurlijk gekleurd door bieten en daarna lekker gevuld. Staat toch feestelijk op tafel?
Bekijk dit recept

Tip: Gekleurde eieren

Natural and easy ways to dye Easter eggs

Natural and easy ways to dye Easter eggs.🐰👍bit.ly/2gceqLK

Geplaatst door Bright Side op Vrijdag 31 maart 2017

Deze tip sluit aan bij het recept hierboven. Je kunt heel makkelijk zelf je eieren op een natuurlijke en eetbare manier kleuren. Bekijk dit filmpje maar eens!

Bekijk de video op Facebook

Recept: Toast met ei, avocado en boerenkool

toast ei
Probeer voor een goede kickstart in de ochtend dit avocado, ei en boerenkool-toast recept: geen zoete snufjes, maar lekker hartig!

Bekijk alle tips van Ontbijt eens anders

Recept: Meringue paaseitjes met mangopuree


Deze eitjes gemaakt van meringue met een dooier van mangosaus zien eruit als spiegeleieren. Ben je vegan? Geen probleem! Vervang dan het eiwit door aqua faba. Bekijk in dit filmpje hoe!

Bekijk het recept

 

  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor