Activiteiten voor in de kerstvakantie | Natuur & Milieu

Activiteiten voor in de kerstvakantie

De kerstvakantie is een mooi moment om samen met familie of vrienden wat leuks te gaan doen. Steeds meer mensen zoeken het avontuur buiten onze landsgrenzen, bijvoorbeeld bij buitenlandse kerstmarkten. Maar ook in Nederland valt er van alles te beleven rondom de kerstdagen, vaak nog voor weinig geld ook. Zoek jij de kerstsfeer graag dichterbij huis? Een aantal tips op een rij!

In winterse sferen op de kerstmarkt

Tijdens de kerstvakantie zijn er in heel Nederland verschillende kerstmarkten. Ga gezellig naar de lokale kerstmarkt om van de winterse sfeer te genieten of bezoek een grote kerstmarkt in een Nederlandse stad. Steeds meer kerstmarkten hebben tegenwoordig ook een groter aanbod in lokale en duurzame producten. Voor een bijzondere ervaring bezoek je de kerstmarkt in de grotten van Valkenburg, maar let op: dit is een heel populaire bestemming!

Genieten van de natuur

Blijf je liever weg van de drukte van de kerstmarkten? Zoek de rust op in de natuur! Sla een warme sjaal om, trek je wandelschoenen aan en ga eropuit. Een winterse wandeling op de heide, door het bos of in de duinen: op winterse dagen heb je vaak het rijk alleen. Niet zo’n wandelaar? Pak dan de fiets en rijd een van deze mooie routes in Nederland. Er begint vast wel een route bij jou in de buurt.

Er is van alles te beleven in musea

Tijdens de kerstvakantie organiseren musea vaak speciale activiteiten voor jong en oud. Zo heeft het Openluchtmuseum een grote ijsbaan liggen waar je met een kop warme chocomel kunt genieten. Ook veel lokale musea hebben speciale activiteiten en tentoonstellingen in de kerstvakantie, dus neem daar zeker een kijkje. Er is van alles om uit te kiezen, zowel voor het mooie weer als voor de grauwere dagen.

Maak kerstversiering van oude spullen

Grijze lucht, gure wind en buien: wat als het slecht weer is tijdens de kerstvakantie? Maak er iets gezelligs van binnenshuis door oude spullen om te toveren tot kerstversiering. Van veel spullen die je niet gebruikt of zelfs als afval ziet kan je hele leuke dingen maken. Hier vind je een hoop inspiratie om te knutselen in kerstsferen. Bijvoorbeeld kerstboomversieringen van dekseltjes, engeltjes van restjes vilt of ijzerdraad, en kerstlichtjes van oud papier en omgesmolten kaarsvet. Zo maak je zero waste kerstversiering waarmee je jezelf kosten en een regenbui bespaart.

Pak een boek erbij

Breng jij je vrije tijd ook graag door met je neus in een goed boek? Onze collega’s wel! De kerstvakantie is bij uitstek een goed moment om er een boek bij te pakken. In deze blog tippen wij daarom een aantal favoriete boeken van Natuur & Milieu collega’s over natuur, milieu en maatschappij.

Tip: bestel boeken bij YouBeDo. Op die manier doneer je ook aan een goed doel zoals Natuur & Milieu!

Ontspan en kijk een serie of (kerst)film

Als je helemaal geen zin hebt om je druk te maken, wacht er altijd nog een breed scala aan films en series om te worden bekeken. Zo heeft Netflix ook een steeds groeiend aanbod voor duurzame series en films. Van documentaires over minimalisme en voeding (bijvoorbeeld The Game Changers of Foodchoices) tot series over duurzaam wonen (zoals Tiny House Nation). Of kijk de  documentaire Before the Flood waarin Leonardo DiCaprio de wereld over reist om onderzoek te doen naar de gevolgen van de opwarming van de aarde. Of kies je liever een typische kerstfilm om in de kerstsfeer te komen? Het aanbod op Netflix is reuze! Lekker op de bank met de thermostaat laag met een warme deken en een kop chocolademelk op schoot, is dit zeker een goede manier om de kerstvakantie ontspannen door te komen.

Fijne feestdagen en een duurzaam nieuwjaar gewenst!

 

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Natuur & Milieu

Volg ons op Facebook, Twitter of Instagram of meld je aan voor de nieuwsbrief.

  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor