8 x leesvoer over duurzaamheid voor op vakantie | Natuur & Milieu

8 x leesvoer over duurzaamheid voor op vakantie

Fijn leesvoer voor op vakantie of gewoon voor thuis!

Breng jij je vrije tijd ook graag door met je neus in een goed boek? Onze collega’s wel! De zomer is bij uitstek een goed moment om er een boek bij te pakken, bijvoorbeeld op je vakantiebestemming of tijdens een zonnige weekenddag op het balkon of tuin. In deze blog tippen wij daarom een aantal favoriete boeken van Natuur & Milieu collega’s over natuur, milieu en maatschappij.

Hoe gaan we dit uitleggen – Jelmer Mommers

Hoe gaan we dit uitleggen - Jelmer Mommers

Jelmer Mommers schrijft voor De Correspondent over Klimaat & Energie. Onder het mom ‘je angst onder ogen zien’ legt hij in dit boek uit hoe klimaatverandering werkt. Hij drukt ons met de neus op de feiten en laat zien hoe ernstig dit probleem is. Toch is het niet een boek dat je na het lezen dichtklapt met een machteloos gevoel. Mommers gaat namelijk ook in op de oplossing: wij hebben onze toekomst in handen. Dit boek laat dan ook goed zien dat we samen verandering teweeg kunnen brengen als we doorzetten. Op naar een duurzame toekomst!

Sapiens – Yuval Noah Harari

Sapiens - Yuval Noah Harari

Een veelgeprezen boek, dus wellicht heb je het al gelezen. Zo niet, dan kunnen wij hem je ook van harte aanraden! Het is namelijk niet alleen een boek over ‘de mens’, maar ook over de impact van de mens. Neem een duik in de geschiedenis van de homo sapiens in het boek Sapiens. Schrijver Yuval Noah Harari neemt je op boeiende wijze mee op zijn indrukwekkende zoektocht naar waar wij vandaan komen en hoe we zijn geworden, zoals we nu zijn. Een verhelderend boek, dat onze impact op de wereld nog eens goed onderstreept.

Dit is een goede gids – Marieke Eyskoot

Dit is een goede gids - Marieke Eyskoot

Dit is een goede gids is niet echt een boek dat je zomaar meeneemt naar het park, maar dit naslagwerk is ideaal als je graag duurzame keuzes wilt maken. Marieke Eyskoot bundelde een boel tips voor verantwoorde consumentenkeuzes en interviews met duurzame ondernemers over van alles: van voeding tot kleding en verzorgingsproducten en ‘hoe vier je een feestje op een zo duurzame manier?’ Boordevol tips dus, die je gelijk kunt toepassen en bovendien goed aangeeft welke duurzame merken je in de gaten kunt houden als je graag producten koopt van verantwoorde merken.

The Overstory – Richard Powers

The Overstory - Richard Powers

Dit boek van Richard Powers begint met zes afzonderlijke verhalen van mensen die op een of andere manier te maken krijgen met bomen. Stuk voor stuk persoonlijke verhalen, maar in deze roman leer je niet alleen de personages kennen: je leert ook veel over hoe bomen met elkaar communiceren. Het boek biedt meer dan een inkijkje in de biologie, maar bevat zeker een leerzame les die je anders doet kijken naar de natuur en dat verpakt in een fantasierijk verhaal.

Zero Waste Project – Jessie en Nicky Kroon

Het Zero Waste Project - Jessie en Nicky Kroon

De dames achter het online platform Het Zero Waste Project – Jessie en Nicky Kroon – leven al sinds 2014 een afvalloos leven, oftewel: zero waste. Door de jaren heen hebben zij een bak aan ervaring opgedaan en een heleboel tips verzameld om afval te minimaliseren of uit te bannen uit je levensstijl. Inmiddels is zero waste uitgegroeid tot een complete beweging van consumenten die proberen hun afval zoveel mogelijk te reduceren om zo hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Jessie en Nicky hebben hun tips en ervaringen samengevat in dit mooie boek. Handig als je ook aan de slag wilt met een zero of less waste levensstijl.

De verborgen impact – Babette Porcelijn

De Verborgen Impact - Babette Porcelijn

Natuurlijk mag dit boek niet ontbreken in de lijst. Het boek De verborgen impact van Babette Porcelijn laat precies zien wat de verborgen klimaatimpact is van onze levensstijl. Die schoorstenen zien we wel roken, maar welke klimaatimpact heeft de aankoop van een nieuwe televisie nu precies? Dit boek neemt je mee in een boeiend onderzoek naar de verschillende onderdelen in (productie-)processen die vaak voor de consument verborgen blijven. Geheel onderbouwd met onderzoek en cijfers. Je kunt eventueel ook jouw eigen verborgen impact berekenen met de bijbehorende online tool.

Grand Hotel Europa – Ilja Leonard Pfeiffer

Grand-Hotel Europa - Ilja Leonard Pfeijffer

Deze roman over toerisme vertelt niet alleen een boeiend verhaal, maar gaat over veel meer dan de ervaringen van een reiziger. Het werpt licht op onze maatschappij en biedt veel stof tot denken. Het verhaal van Grand Hotel Europa raakt beladen onderwerpen, zoals migratie, de Europese identiteit, de veranderende wereldorde en bovendien: het wereld verzwelgende massatoerisme. Laat je hier niet door afschrikken; hoewel er veel wordt gefilosofeerd over het lot van Europa, bevat dit boek meeslepende verhaallijnen waardoor het lastig is om dit boek weg te leggen.

Gevoelstemperatuur – Heleen Ekker

Gevoelstemperatuur - Heleen Ekker

Vraag jij je weleens af hoe de weerman (of weervrouw) zich voelt als er een hittegolf of tropisch storm in Nederland wordt aangekondigd? Klimaatverandering lijkt immers tijdens het tv-weerbericht bijna een verboden woord. Auteur Heleen Ekker ging daarom het gesprek aan met vier weerpresentatoren over klimaatverandering, respectievelijk: Gerrit Hiemstra, Willemijn Hoebert, Marco Verhoef en Peter Kuipers Munneke. Dit boek legt niet alleen klimaatverandering op begrijpelijke wijze uit, maar legt ook de persoonlijke klimaatzorgen van de weerpresentatoren bloot. Een leerzaam boek met interessante verhalen.

Heb jij nog tips? Deel ze met ons via Facebook of Instagram!

  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor