De 8 mooiste treinreizen van Europa

De mooiste plekken om per trein te ontdekken

Reizen per trein is de ultieme manier om de prachtigste plekken te ontdekken. Mooie steden en uitgestrekte natuur- gebieden trekken aan je raam voorbij, zonder dat je op van rechts komend verkeer hoeft te letten. Als je moe bent doe je gewoon een dutje onderweg, voor koffie en thee wordt gezorgd en vaak is er zelfs een bar aanwezig in een van de wagons. Ja, reizen per trein heeft zijn geheel eigen charme. We zouden bijna vergeten te zeggen dat het ook nog een hele duurzame manier van reizen is.

Wij selecteerden de mooiste treinreizen van Europa voor je:

  1. Glacier Express (Zwitserland)

We beginnen met misschien wel de bekendste spoorlijn van Europa: De Glacier Express in Zwitserland. Dit is een rechtstreekse trein die dwars door het hart van de Alpen rijdt. De reis begint aan de voet van de Matterhorn in Zermatt en brengt je naar St. Moritz. De bijna 8 uur durende rit leidt je door smalle valleien en hoge bergpassen. Onderweg rijd je door 91 tunnels en over 291 bruggen. Vanuit de Glacier Express is het uitzicht op de 2033 meter hoge Oberalppas altijd goed te bewonderen, want alle rijtuigen hebben panoramaramen tot aan het dak. Meer informatie of tickets kun je hier vinden.

glaciere
  1. Bergen treinroute (Noorwegen)

De Bergen treinroute in Noorwegen is niet zonder reden door Lonely Planet uitgeroepen tot een van de mooiste treinreizen ter wereld. De trein verbindt de hoofdstad Oslo en havenstad Bergen en laat je onderweg de meest spectaculaire landschappen van Noorwegen zien. Alles komt aan bod: van bevroren meren naar donkere bossen en van uitgestrekte grasvlaktes naar besneeuwde bergtoppen. Het hoogste bergplateau van Europa, Handangervidda, ligt op de route. Het gebied is thuis van veel verschillende planten-, vogel- en diersoorten. Je zou hier zelfs een poolvos of en sneeuwuil kunnen spotten! Als je op tijd boekt kost een enkeltje voor de Bergenspoorweg ongeveer €25. Meer informatie op de website van de Noorse treinmaatschappij.

bergen trein
  1. Belgrado naar Bar (Servië & Montenegro)

Nummer drie van de lijst is een verrassende rit tussen Belgrado en Bar. En route die waarschijnlijk nog niet bij veel reizigers op hun bucketlist staat, maar zeer zeker de moeite waard is. Vanuit het Servische Belgrado rijdt de trein door een schilderachtig landschap naar de stad Bar aan de Adriatische kust. De oude Oostblokwagons banen hun weg over 476 kilometer spoorlijn, door talloze tunnels en over meer dan 400 bruggen. Voor mensen met hoogtevrees is deze rit naar Montenegro misschien geen goed idee: de trein rijdt op sommige plekken op een hoogte van wel 700 meter en gaat over het 498,8 meter lange Mala Rijeka viaduct, dat tot 2001 de hoogste spoorbrug ter wereld was.  Gebruikelijk rijden er per etmaal één dagtrein en één nachttrein het hele traject van Belgrado naar Bar. Voor een tweedeklaskaartje betaal je ongeveer €20 bij de Servische en Montenegrijnse spoorwegen.

servie1
  1. Zwarte Woud trein (Duitsland)

Een van Europa’s meest pittoreske spoorlijnen ligt in Duitslands grootste natuurgebied, het Zwarte Woud (Schwarzwald). Over een afstand van 150 kilometer brengt de Schwarzwaldbahn je langs donkere dennenbossen, wijngaarden, spectaculaire rotswanden en oude boerderijen en kastelen, waarbij een klim van wel 650 meter gemaakt wordt. Deze drie uur durende rit begint in Karlsruhe, daalt af naar de Bodensee en eindigt uiteindelijk in het stadje Konstanz. Leuke tip: stap in Triberg uit voor een wandeling om de 163 meter hoge Triberger Wasserfalle te bewonderen. Een enkele reis koop je al vanaf 22 euro per persoon op de website van de Deutsche Bahn of gewoon op het station in Duitsland.

schwarzwaldbahn
  1. West Highland line (Schotland)

De West Highland Line biedt adembenemende uitzichten op het groene Schotse landschap. Het is niet voor niets dat het toonaangevende reismagazine Wanderlust hun award voor de beste treintrip naar deze route liet gaan. De spoorlijn verbindt Glasgow met de havens van Oban en Mallaig. Onderweg passeer je de mysterieuze meren en grillige bergen van Schotland. Het Glenfinnan viaduct, bekend uit de Harry Potter films, is een van de highlights van de route. Een rit door het West Highland duurt ongeveer 3,5 uur en dagelijks rijden er drie treinen op dit traject. Meer informatie is te vinden op de website van Schotland Railways.

glenfinnan
  1. Inlandsbanan-route (Zweden)

De langste route uit het rijtje: Inlandsbanan spoorlijn in Zweden. Heel populair bij liefhebbers van stilte en natuur. Inlandsbanan trein voert door het intens verlaten landschap in het noorden van Zweden. De 1.300 kilometer lange rit begint in Kristinehamn in het zuiden en eindigt in Gällivare in het noorden. Het is de enige Europese treinreis die meer dan duizend kilometer door vrijwel ongerepte natuur voert. Grote kans dat je onderweg moet wachten op een kudde rendieren die het prettig vindt om over het spoor te lopen. Er bestaat een speciale ‘hop-on-hop-off-card’ waarmee je twee weken lang kunt reizen op route. Zo kun je helemaal zelf bepalen in welk tempo je Noord-Zweden wilt ontdekken. Let wel op: een gedeelte van het jaar is dit traject gesloten. Kijk voor meer informatie over deze reis op website van de Zweedse spoorwegen en bekijk hier het reisschema.

inlandsbanan_vinter
  1. Linke Rheinstrecke (Duitsland)

Relatief dicht bij huis, maar daarom zeker niet minder mooi: de Linke Rheinstrecke in Duitsland. De spoorlijn van Keulen naar Mainz wordt zo genoemd, omdat hij vrijwel geheel langs de rivier de Rijn loopt. Vanuit de trein zie je glooiende heuvels met kastelen en valleien met wijngaarden. Je passeert het kalme water van de rivier en ziet hoe de Rijn en de Moezel elkaar ontmoeten bij Koblenz. Een gedeelte van de oevers van de Rijn staat zelfs op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Stap bij de stad Sankt Goarshausen uit om de 132 meter hoge rots de Lorelei te bewonderen, of om een witte wijn uit de streek te proeven. Een kaartje bestel je op de website van de Deutsche Bahn of op het treinstation in Duitsland.

rheinstrecke
  1. Bernina Express (Zwitserland – Italie)

We sluiten af met een bekende spoorlijn die in Zwitserland begint: de Bernina Express. Verschillende delen van deze spoorlijn behoren tot het Werelderfgoed van UNESCO. De Bernina Express baant zich in ongeveer 4 uur vanaf Chur en St. Moritz een weg door de machtige Zwitserse bergen om te eindigen in het Italiaanse Tirano, dat bekend staat om zijn mooie historische centrum. De rijtuigen van de de Bernina Express zijn net zoals de Glacier Express voorzien van panoramaramen. Een kaartje reserveren kan onder andere hier. De route is trouwens ook af te leggen met de reguliere trein, waarvoor niet gereserveerd hoeft te worden. Hou dan wel rekening met vaker overstappen.

Bernina

Meer reisplannen?

Om bijzondere dingen te zien hoef je écht niet altijd uren in het vliegtuig te zitten. Wij geven je uitstekende alternatieven voor je bucketlist-droomreizen, maar dan lekker dichtbij.

13 duurzame bucketlist-bestemmingen

 

Minder vliegen en anders reizen
Minder vliegen en anders reizen

De luchtvaart in Nederland zorgt voor enorm veel geluidsoverlast en uitstoot van CO2, stikstof en fijnstof. Het is daarom noodzakelijk dat er wat gaat veranderen. Ook jij kan iets doen om er voor te zorgen dat de luchtvaart krimpt.

Ontdek wat jij kunt doen
Delen

Lees meer

[gravityform id="98" title="false" description="false"]
<div class='gf_browser_chrome gform_wrapper' id='gform_wrapper_98' ><div id='gf_98' class='gform_anchor' tabindex='-1'></div><form method='post' enctype='multipart/form-data' id='gform_98' action='/blog/8-mooiste-treinreizen-europa/#gf_98' data-abide > <div class='gform_body'><ul id='gform_fields_98' class='gform_fields top_label form_sublabel_below description_below'><li id='field_98_1' class='gfield gfield_contains_required field_sublabel_below field_description_below gfield_visibility_visible' ><label class='gfield_label' for='input_98_1' >E-mailadres<span class='gfield_required'>*</span></label><div class='ginput_container ginput_container_email'> <input name='input_1' id='input_98_1' required type='email' value='' class='medium' aria-required="true" aria-invalid="false" /> </div></li><li id='field_98_2' class='gfield gfield_contains_required field_sublabel_below field_description_below gfield_visibility_visible' ><label class='gfield_label' ><span class='gfield_required'>*</span></label><div class='ginput_container ginput_container_checkbox'><ul class='gfield_checkbox' id='input_98_2'><li class='gchoice_98_2_1'> <input name='input_2.1' type='checkbox' value='Ja, houd mij per e-mail op de hoogte van nieuws, aanbiedingen en andere informatie van Natuur &amp; Milieu.' id='choice_98_2_1' /> <label for='choice_98_2_1' id='label_98_2_1'>Ja, houd mij per e-mail op de hoogte van nieuws, aanbiedingen en andere informatie van Natuur & Milieu.</label> </li></ul></div></li><li id='field_98_3' class='gfield gfield_contains_required field_sublabel_below field_description_below gfield_visibility_visible' ><label class='gfield_label' >Privacy<span class='gfield_required'>*</span></label><div class='ginput_container ginput_container_checkbox'><ul class='gfield_checkbox' id='input_98_3'><li class='gchoice_98_3_1'> <input name='input_3.1' type='checkbox' value='Ja, ik ben 16 jaar of ouder en ik geef toestemming voor het verwerken van mijn persoonsgegevens zoals vermeld in de privacyverklaring.' id='choice_98_3_1' /> <label for='choice_98_3_1' id='label_98_3_1'>Ja, ik ben 16 jaar of ouder en ik geef toestemming voor het verwerken van mijn persoonsgegevens zoals vermeld in de privacyverklaring.</label> </li></ul></div></li><li id='field_98_4' class='gfield gfield_html gfield_html_formatted gfield_no_follows_desc field_sublabel_below field_description_below gfield_visibility_visible' >Bekijk de <A href="https://www.natuurenmilieu.nl/privacy-en-cookiebeleid/" target=_blank>privacyverklaring</A></li> </ul></div> <div class='gform_footer top_label'> <input type='submit' id='gform_submit_button_98' class='gform_button button' value='Versturen' onclick='if(window["gf_submitting_98"]){return false;} if( !jQuery("#gform_98")[0].checkValidity || jQuery("#gform_98")[0].checkValidity()){window["gf_submitting_98"]=true;} ' onkeypress='if( event.keyCode == 13 ){ if(window["gf_submitting_98"]){return false;} if( !jQuery("#gform_98")[0].checkValidity || jQuery("#gform_98")[0].checkValidity()){window["gf_submitting_98"]=true;} jQuery("#gform_98").trigger("submit",[true]); }' /> <input type='hidden' class='gform_hidden' name='is_submit_98' value='1' /> <input type='hidden' class='gform_hidden' name='gform_submit' value='98' /> <input type='hidden' class='gform_hidden' name='gform_unique_id' value='' /> <input type='hidden' class='gform_hidden' name='state_98' value='WyJbXSIsIjUzYTVmOWI1MGFlZDU4ZjI0NzYwYTBhZDY0NTJkZjJiIl0=' /> <input type='hidden' class='gform_hidden' name='gform_target_page_number_98' id='gform_target_page_number_98' value='0' /> <input type='hidden' class='gform_hidden' name='gform_source_page_number_98' id='gform_source_page_number_98' value='1' /> <input type='hidden' name='gform_field_values' value='' /> </div> </form> </div><script type='text/javascript'> jQuery(document).bind('gform_post_render', function(event, formId, currentPage){if(formId == 98) {} } );jQuery(document).bind('gform_post_conditional_logic', function(event, formId, fields, isInit){} );</script><script type='text/javascript'> jQuery(document).ready(function(){jQuery(document).trigger('gform_post_render', [98, 1]) } ); </script>