Ga terugHome      Thema’s      Eten & drinken      Vegetarisch eten      Vegetarische kerstklassiekers
Recept

Maak de lekkerste vegetarische kerstklassiekers

portretfoto Annemijn Pasman
Annemijn Pasman
Tijdens de Kerst eten nog veel Nederlanders steevast vlees. Niet gek dus, dat veel populaire gerechten als hoofdingrediënt vlees hebben. Voor degene die graag vegetarisch wil eten, maar de kerstklassiekers niet wil missen: hieronder een aantal lekkere kerstklassiekers maar dan vegetarisch, en soms zelfs veganistisch.
Kerstdiner

Voorgerechten

Groente-carpaccio
Wie kent hem niet, de rundercarpaccio? Een simpel, maar geliefd voorgerecht dat veel tijdens de kerstdagen wordt gegeten. Gelukkig is dit gerecht ontzettend makkelijk om vegetarisch te maken, namelijk door groente te gebruiken. De groente snijd je in dunne plakjes en voilà daar is je vegetarische carpaccio. Je kunt gaan voor een look-a-like met rode bietjes. Houd je niet zo van bietjes? Veel andere groenten lenen zich ook voor groentecarpaccio. De Hippe Vegetariër heeft hiervoor verschillende recepten. Denk aan courgette, aardappel of koolrabi. Tip: Lekker met (plantaardige) feta, rucola en pijnboompitten of nootjes.

Tomatensoep met vegetarische balletjes
Menig thuiskok heeft wel een lekker soepje op het kerstmenu staan, maar de populairste soep tijdens kerst is toch wel tomatensoep. Bij de klassieke tomatensoep zijn voor veel mensen de gehaktballetjes een must! Ga jij tomatensoep maken voor kerst? Maak dan vegetarische gehaktballetjes. Er zijn vele verschillende soorten recepten, maar je kan ze bijvoorbeeld zelf maken op basis van noten, eieren, kaas en kruiden. Heb je ze over? Vries ze in of verwerk ze later in een lekkere restjessoep met andere overgebleven groente, bonen of pasta. Tip: Geen zin om ze zelf te maken?  Koop dan kant-en-klare vegetarische gehaktballetjes.

Garnalencocktail zonder garnaal
En de garnalencocktail dan? Ook dit favoriete voorgerecht kan je heel simpel omtoveren tot een lekker vegetarisch gerecht. Vervang de garnalen door vegetarische garnalen of door ei, voeg wat ijsbergsla, tomaat, avocado, komkommer of andere lekkere dingen toe en vergeet de whisky-cocktailsaus niet! Deze vegetarische garnalencocktail is niet alleen lekker, maar ei en vega garnalen zijn vaak voordeliger dan echte garnalen. Dat scheelt ook weer in kosten. Let op: veel vega garnalencocktail-recepten bevatten avocado. Probeer je dat te vermijden? Je kunt avocado in dit gerecht eventueel vervangen door pompoen of een groentepuree.

Kerstdiner

Hoofdgerechten

Vegetarische Beef Wellington
Een populair hoofdgerecht bij kerst is Beef Wellington: in bladerdeeg verpakt vlees. Maar waarom moet het deeg gevuld worden met ossenhaas en een klein beetje champignons? Wanneer je een vegetarische wellington maakt kan je helemaal los gaan met de vulling. Zo zijn kastanjechampignons, spinazie, gekarameliseerde ui, walnoten en tijm een perfecte combinatie. Maar je kunt het natuurlijk helemaal aanpassen naar jouw smaak.

Veganistisch gehaktbrood
Ja, ook het gehaktbrood (ook wel bekend als meatloaf) kan prima vegetarisch op tafel worden gezet, wij vonden zelfs dit recept voor een volledig plantaardig gehaktbrood! Eigenlijk heb je maar twee hoofdingrediënten nodig: kikkererwten en zwarte bonen. Verder breng je het op smaak met peterselie, knoflook, paprikapoeder, tijm en gebakken uitjes, maar die smaakmakers kan je uiteraard ook zelf aanvullen. Gooi alles bij elkaar in de blender en mixen maar! Even in de oven en dan heb je een heerlijke ‘meatloaf’.

Vegetarische Hazenpeper
Hazenpeper, oftewel hachee van wild, is een wildstoofpotje met vergeten groentes. Dit gerecht vraagt wel wat voorbereiding: vaak begin je één of twee dagen van tevoren om de stoofpot goed op smaak te krijgen. Ondanks dat het wild een groot onderdeel van het gerecht lijkt, zijn eigenlijk de kruiden die je in je bouillon gebruikt belangrijker. Zij zorgen voor die kenmerkende smaak. Het enige wat je daarom hoeft te doen om dit gerecht vegetarisch te maken is het vlees vervangen door heerlijke champignons. Je zal het vlees in deze vegetarische hazenpeper niet eens missen!
Tip: gebruik verschillende soorten champignons voor variatie.

Veganistische aardappelgratin

Bijgerechten

Sperziebonen met zonder spek
De sperziebonen of haricot vers in spek worden ook in veel huishoudens geserveerd bij het kerstdiner. Het is snel en makkelijk gemaakt en daarom bij velen favoriet. Maar het hoeft natuurlijk niet per se spek te zijn waarmee je de sperziebonen inwikkelt. Je kan ook een plakje kaas gebruiken om de sperziebonen in te wikkelen. Of maak van een plakje tempeh of aubergine smakelijke, vegetarische bacon.

Vegetarische ragout
Een pasteitje met ragout mag voor veel mensen niet ontbreken met de Kerst. Maar dit gerecht wordt traditioneel gemaakt van vooraf gegaard vlees. Dat kan anders! Je kunt ook een heerlijke ragout maken met champignons die geschikt is voor vegetariërs en veganisten. De pasteibakjes om de ragout in te doen, maak je eenvoudig met bladerdeeg. Maak je dit gerecht klaar voor een veganistisch gezelschap? Veel kant-en-klaar bladerdeeg is tegenwoordig al veganistisch, maar controleer voor de zekerheid altijd even de ingrediënten of het vegan-keurmerk op de verpakking.

Aardappelgratin, maar dan vegan
Aardappels zijn het ideale bijgerecht, of ze nu zijn gepoft, gepureerd, gebakken, gegrild of gegratineerd. Het kan allemaal! Maar van alle opties is de aardappelgratin toch wel het meest geliefd tijdens de feestdagen. Kenmerkend voor dit aardappelgerecht uit de oven is de hoeveelheid room en kaas die je toevoegt. Maar wist je dat je ook prima vegan aardappelgratin kunt maken? Je vervangt dan de room en kaas door plantaardige zuivel. Dat smaakt net zo lekker!