7 vegetarische kerstklassiekers

Kerst komt eraan en dat betekent dat we weer gaan nadenken over het kerstdiner. Hoewel dit jaar wel meer uitdagingen met zich meebrengt, is lekker eten voor veel mensen een vast onderdeel van de Kerst. Maar wat komt er op het kerstmenu te staan? Kerst is een periode waarin door Nederlanders veel vlees wordt gegeten. Niet gek dus, dat vele kerstklassiekers als hoofdingrediënt vlees hebben. Voor degene die graag met kerst vegetarisch willen eten, maar de kerstklassiekers niet wil missen: hieronder een aantal lekkere kerstklassiekers maar dan vegetarisch!

Voorgerechten

   

Rundercarpaccio vs rode bietencarpaccio

Wie kent hem niet, de rundercarpaccio. Een simpel, maar geliefd voorgerecht dat veel tijdens de kerstdagen wordt gegeten. Gelukkig is dit gerecht ontzettend makkelijk om vegetarisch te maken, namelijk door rode bieten te gebruiken. De gekookte bietjes snijd je in dunne plakjes en voilà daar is je vegetarische carpaccio. Lekker en het lijkt er ook nog eens sprekend op!

Tip: Lekker met (plantaardige) feta, rucola en pijnboompitten.

Bekijk het recept

Tomatensoep met vegetarische gehaktballetjes

Menig thuiskok heeft wel een lekker soepje op het kerstmenu staan, maar de populairste soep tijdens kerst is toch wel de tomatensoep. Bij de klassieke tomatensoep zijn voor veel mensen de gehaktballetjes een must! Ga jij tomatensoep maken voor kerst? Maak dan vegetarische gehaktballetjes. Er zijn vele verschillende soorten recepten, maar je kan ze bijvoorbeeld zelf maken op basis van noten, eieren, kaas en kruiden. Heb je ze over? Vries ze in of verwerk ze later in een lekkere restjessoep met andere overgebleven groente, bonen of pasta.

Tip: Geen zin om ze zelf te maken?  Koop dan kant-en-klare vegetarische gehaktballetjes.

Recept vegetarische gehaktballetjes Recept tomatensoep

Garnalencocktail van ei

En de garnalencocktail dan? Ook dit favoriete voorgerecht kan je heel simpel omtoveren tot een lekker vegetarisch gerecht. Vervang de garnalen door ei, voeg wat ijsbergsla, tomaat, avocado, komkommer of andere lekkere dingen toe en vergeet de whisky-cocktailsaus niet! Deze vegetarische garnalencocktail is niet alleen lekker, maar bespaart je ook nog geld.

Bekijk het recept

Hoofdgerechten 

    

Vegetarische Beef Wellington

Een populair hoofdgerecht bij kerst is Beef Wellington: in bladerdeeg verpakt vlees. Maar waarom moet het deeg gevuld worden met ossenhaas en een klein beetje champignons? Wanneer je een vegetarische wellington maakt kan je helemaal los gaan met de vulling. Zo zijn kastanjechampignons, spinazie, gekarameliseerde ui, walnoten en tijm een perfecte combinatie.  Maar je kunt het natuurlijk helemaal aanpassen naar jouw smaak.

Bekijk het recept

Veganistisch gehaktbrood

Ja, ook het gehaktbrood (ook wel bekend als meatloaf) kan prima vegetarisch op tafel worden gezet, wij vonden zelfs dit recept voor een volledig plantaardig gehaktbrood! Eigenlijk heb je maar twee hoofdingrediënten nodig: kikkererwten en zwarte bonen. Verder breng je het op smaak met peterselie, knoflook, paprikapoeder, tijm en gebakken uitjes, maar die smaakmakers kan je uiteraard ook zelf aanvullen. Gooi alles bij elkaar in de blender en mixen maar! Even in de oven en dan heb je een heerlijke ‘meatloaf’.

Bekijk het recept

Vegetarische Hazenpeper

Hazenpeper, oftewel hachee van wild, is een wildstoofpotje met vergeten groentes. Dit gerecht vraagt wel wat voorbereiding: vaak begin je één of twee dagen van tevoren om de stoofpot goed op smaak te krijgen. Ondanks dat het wild een groot onderdeel van het gerecht lijkt, zijn eigenlijk de kruiden die je in je bouillon gebruikt belangrijker. Zij zorgen voor die kenmerkende smaak. Het enige wat je daarom hoeft te doen om dit gerecht vegetarisch te maken is het vlees vervangen door heerlijke champignons. Je zal het vlees in deze vegetarische hazenpeper niet eens missen!
Tip: gebruik verschillende soorten champignons voor variatie.

Bekijk het recept

Bijgerecht

Sperziebonen met zonder spek

De sperziebonen of haricot vers in spek worden ook in veel huishoudens geserveerd bij het kerstdiner. Het is snel en makkelijk gemaakt en daarom bij velen favoriet. Maar het hoeft natuurlijk niet per se spek te zijn waarmee je de sperziebonen inwikkelt. Je kan ook een plakje kaas gebruiken om de sperziebonen in te wikkelen. Of maak van een plakje tempeh of aubergine smakelijke, vegetarische bacon.

Recept vegetarische bacon
Lekker eten met het Menu van Morgen
Lekker eten met het Menu van Morgen

Gezond en lekker eten zonder de aarde uit te putten, hoe doe je dat eigenlijk? Gelukkig is het best simpel, namelijk met ons Menu van Morgen: het menu waarmee je jouw klimaatimpact beperkt, maar wel lekker kan blijven eten.

Meer over Menu van Morgen
Delen

Lees meer

[gravityform id="98" title="false" description="false"]
<div class='gf_browser_unknown gform_wrapper' id='gform_wrapper_98' ><div id='gf_98' class='gform_anchor' tabindex='-1'></div><form method='post' enctype='multipart/form-data' id='gform_98' action='/blog/7-vegetarische-kerstklassiekers/#gf_98' data-abide > <div class='gform_body'><ul id='gform_fields_98' class='gform_fields top_label form_sublabel_below description_below'><li id='field_98_1' class='gfield gfield_contains_required field_sublabel_below field_description_below gfield_visibility_visible' ><label class='gfield_label' for='input_98_1' >E-mailadres<span class='gfield_required'>*</span></label><div class='ginput_container ginput_container_email'> <input name='input_1' id='input_98_1' required type='email' value='' class='medium' aria-required="true" aria-invalid="false" /> </div></li><li id='field_98_2' class='gfield gfield_contains_required field_sublabel_below field_description_below gfield_visibility_visible' ><label class='gfield_label' ><span class='gfield_required'>*</span></label><div class='ginput_container ginput_container_checkbox'><ul class='gfield_checkbox' id='input_98_2'><li class='gchoice_98_2_1'> <input name='input_2.1' type='checkbox' value='Ja, houd mij per e-mail op de hoogte van nieuws, aanbiedingen en andere informatie van Natuur &amp; Milieu.' id='choice_98_2_1' /> <label for='choice_98_2_1' id='label_98_2_1'>Ja, houd mij per e-mail op de hoogte van nieuws, aanbiedingen en andere informatie van Natuur & Milieu.</label> </li></ul></div></li><li id='field_98_3' class='gfield gfield_contains_required field_sublabel_below field_description_below gfield_visibility_visible' ><label class='gfield_label' >Privacy<span class='gfield_required'>*</span></label><div class='ginput_container ginput_container_checkbox'><ul class='gfield_checkbox' id='input_98_3'><li class='gchoice_98_3_1'> <input name='input_3.1' type='checkbox' value='Ja, ik ben 16 jaar of ouder en ik geef toestemming voor het verwerken van mijn persoonsgegevens zoals vermeld in de privacyverklaring.' id='choice_98_3_1' /> <label for='choice_98_3_1' id='label_98_3_1'>Ja, ik ben 16 jaar of ouder en ik geef toestemming voor het verwerken van mijn persoonsgegevens zoals vermeld in de privacyverklaring.</label> </li></ul></div></li><li id='field_98_4' class='gfield gfield_html gfield_html_formatted gfield_no_follows_desc field_sublabel_below field_description_below gfield_visibility_visible' >Bekijk de <A href="https://www.natuurenmilieu.nl/privacy-en-cookiebeleid/" target=_blank>privacyverklaring</A></li> </ul></div> <div class='gform_footer top_label'> <input type='submit' id='gform_submit_button_98' class='gform_button button' value='Versturen' onclick='if(window["gf_submitting_98"]){return false;} if( !jQuery("#gform_98")[0].checkValidity || jQuery("#gform_98")[0].checkValidity()){window["gf_submitting_98"]=true;} ' onkeypress='if( event.keyCode == 13 ){ if(window["gf_submitting_98"]){return false;} if( !jQuery("#gform_98")[0].checkValidity || jQuery("#gform_98")[0].checkValidity()){window["gf_submitting_98"]=true;} jQuery("#gform_98").trigger("submit",[true]); }' /> <input type='hidden' class='gform_hidden' name='is_submit_98' value='1' /> <input type='hidden' class='gform_hidden' name='gform_submit' value='98' /> <input type='hidden' class='gform_hidden' name='gform_unique_id' value='' /> <input type='hidden' class='gform_hidden' name='state_98' value='WyJbXSIsIjUzYTVmOWI1MGFlZDU4ZjI0NzYwYTBhZDY0NTJkZjJiIl0=' /> <input type='hidden' class='gform_hidden' name='gform_target_page_number_98' id='gform_target_page_number_98' value='0' /> <input type='hidden' class='gform_hidden' name='gform_source_page_number_98' id='gform_source_page_number_98' value='1' /> <input type='hidden' name='gform_field_values' value='' /> </div> </form> </div><script type='text/javascript'> jQuery(document).bind('gform_post_render', function(event, formId, currentPage){if(formId == 98) {} } );jQuery(document).bind('gform_post_conditional_logic', function(event, formId, fields, isInit){} );</script><script type='text/javascript'> jQuery(document).ready(function(){jQuery(document).trigger('gform_post_render', [98, 1]) } ); </script>