7 tips om makkelijk energie te besparen in je huis

7 Tips om makkelijk energie te besparen in je huis

Wist je dat energie besparen helemaal niet moeilijk hoeft te zijn? 7 makkelijke tips voor in huis.

 1. Kan het een graadje minder?
  Een kleine ingreep, maar een groot effect. Door je CV een graadje minder te zetten bespaar je flink warmte. Goed voor het milieu, én voor je portemonnee. Met één graadje minder bespaar je al gauw 6 procent op je energierekening. Met een lekker comfortabele wintertrui kun je zelfs die CV nog wat lager zetten.

 

 1. Standby slurpt door
  Vergeet jij ook wel eens je apparaten uit de standby stand te halen? In die stand slurpen ze nog gewoon stroom, terwijl je er niets mee doet. Ook bestaat er nog eens de kans op overspanning of brand. Klaar met je apparaat? Zet het dan gewoon uit. Een zogeheten standby killer kan je daarbij helpen. Dit kleine device merkt dat je TV standby staat en schakelt het automatisch na een tijdje uit.

 

 1. Duurzamer afwassen
  Afwassen moeten we allemaal. En ouderwets met de borstel en theedoek is nu eenmaal het best voor het milieu. Zeker als je tussendoor niet steeds de kraan laat lopen. Maar ja, wie doet dat nog, als er zulke verdraaid handige machines zijn die dat werk voor je kunnen doen? Toch kun je zo duurzaam mogelijk afwassen om water en energie te besparen. Spoel bijvoorbeeld niet alles van tevoren af, schraap wel de grootste etensresten van je bord af. Zet de machine op de laagste temperatuur. Dat is warm genoeg voor de meeste vaat en laat je machine alleen draaien als hij helemaal vol is. Laat je machine lekker ’s nachts draaien, dat belast het elektriciteitsnetwerk het minste. En als je nachtstroom hebt, is het ook nog eens goedkoper.

 

 1. Het kan best wat lager
  Wassen op 60 graden kost je bijna twee keer zoveel energie als wassen op 40 graden. Tegenwoordig werken wasmiddelen echt prima bij lagere temperaturen. Maak je je dan nog steeds zorgen om hygiëne, was dan je vaat- en handdoeken apart op warme temperaturen en alle andere dingen op 30 graden. Op die manier bespaart een gemiddeld huishouden zomaar een paar tientjes per jaar, en wel 40 kg CO2 uitstoot. En dat staat toch weer gelijk aan zo’n 250 kilometer rijden met de auto.

 

 1. Leve de lucht!
  En natuurlijk moet je was daarna ook drogen. De wasdroger is een van de grootste energieslurpers in huis. Gemiddeld kost een droogbeurt ongeveer een euro per keer. Hang dus gewoon ouderwets, of misschien juist wel heel modern, je was lekker buiten aan de lijn. Scheelt ladingen energie en geld. Regent het? Hang het binnen aan een rek, dat scheelt ook nog eens met strijken. Niet overtuigd of geen ruimte voor een wasrek? Kies dan voor een energiezuinige wasdroger. Er zijn steeds milieuvriendelijkere varianten te krijgen. Let dan wel heel goed op het energielabel.

 

 1. Lichtje aan, lichtje uit
  Waarom moeten lampen op de bovenverdieping branden als iedereen beneden zit? Doe de lichten uit als je weggaat. Het is een gewoonte die makkelijk aan te leren is. Begin er eens mee. Je zal zien, goed voorbeeld doet volgen. Lekker donker is het nieuwe licht.

 

 1. Meten is weten!
  Heeft het allemaal wel zin dat energie besparen? Wij vinden van wel. Ook zelf kun je zien waarom. Plaats daarvoor een slimme energiemeter tussen de stekker en het stopcontact. Daarmee kun je zelf je energieverbruik meten en ontdekken waar je nog meer op kunt besparen.

 

Meer weten over energiebesparing en op de hoogte blijven van welke deals wij aanbieden? Kijk op www.slimwoner.nl voor meer informatie.

 • sponsor
 • sponsor
 • sponsor