7 Tips om het klimaatakkoord een handje te helpen | Natuur & Milieu

7 Tips om het klimaat een handje te helpen

In 2015 sloten de internationale wereldleiders in Parijs een historisch akkoord met elkaar om klimaatverandering tegen te gaan. De boodschap van het klimaatakkoord is helder: we moeten wereldwijd in een hoog tempo van fossiele brandstoffen af om verdere opwarming van de aarde tegen te gaan.

Natuurlijk stopt de aanpak van klimaatverandering niet in Parijs. Het is aan ons: overheid, bedrijfsleven en burgers. Met zijn allen moeten we nu aan de slag. Ook jij kunt helpen. 7 tips voor hoe jij het klimaatakkoord een handje kunt helpen.

  1. Doe de CO2 Test

Allereerst is het goed om te weten wat jouw eigen voetafdruk is. Hoeveel CO2 stoot jij eigenlijk uit met jouw huishouden? Zit je boven of onder het huishoudelijke gemiddelde van 23 ton CO2 per jaar? Milieu Centraal heeft daar een hele handige test voor ontwikkeld: de CO2-test.

zonnestrijd
  1. Kies voor groene stroom

Onze stroom komt nog steeds vooral van fossiele brandstoffen. Dat moet dus snel anders. Gelukkig hebben we de wind en zon als een oneindige energiebron. We hebben alle technieken al in huis om daar stroom uit te halen. Kies daarom voor je huis dan ook voor groene stroom via je energieleverancier. Bekijk onze stroomranking om te checken hoe duurzaam jouw stroom is.  Ook kun je ervoor kiezen om zonnepanelen te nemen op je dak en zelf stroomleverancier te worden. Dat wordt steeds goedkoper. De afgelopen jaren is de prijs van zonnepanelen ongeveer gehalveerd. Is je dak niet geschikt voor panelen? Je kunt ook samen met anderen zonnestroom opwekken. Doe de Zonnewijzer op Slimwoner.nl om te kijken wat voor jou de beste opties zijn.

shutterstock_157849868
  1. Ga zuinig om met voedsel

De productie van voedsel zorgt voor een aanzienlijk deel van de uitstoot van broeikasgassen. Tegelijk belandt ongeveer 14 procent van al het voedsel dat wij Nederlanders kopen uiteindelijk in de vuilnisbak. Dat is natuurlijk hartstikke zonde. Helemaal voedselverspilling tegengaan is natuurlijk lastig, maar gelukkig kun je je verspilling wel makkelijk verminderen. Door bewuster om te gaan met eten. De kliekjes te bewaren en weer kliekjesdag in te voeren. Of neem eens een foodybag mee wanneer je uit eten gaat.

Flexibord
  1. Eet minder vlees

De impact van vlees op het milieu is groot. De enige manier om dit tegen te gaan is minder vlees eten. Gelukkig is dat niet moeilijk. Ga grillen met groenten, kijk eens naar deze recepten of download ons gratis e-kookboek. Een vleesloze maaltijd is niet moeilijker te bereiden, maar scheelt wel een hoop voor het milieu. Met een paar avonden zonder vlees per week zorg je al snel voor een grote besparing in CO2 uitstoot.

shutterstock_162686723
  1. Isoleer je huis

Niet alleen met het opwekken van energie kun je veel besparen, ook in je energieverbruik valt een hoop te winnen. Doe de woningtest of kijk bijvoorbeeld eens of je huis goed is geïsoleerd. Daarmee kun je heel veel energie besparen. Of kies ervoor om zuinige elektrische apparaat aan te schaffen of volledig te kiezen voor LED-verlichting in huis. Download gratis het e-boek ‘Slimwoner in 22 stappen‘ en leer hoe je in een handomdraai je huis energiezuiniger maakt.

fiets
  1. Laat de auto staan

Als we met zijn allen de auto wat vaker laten staan, verminderen we al een hoop op onze CO2-uitstoot. Zeker als we elke ochtend met elkaar die file ingaan. Bespreek met je werkgever ook eens de mogelijkheden. Kun je flexibel je werk indelen? Werk dan eens wat vaker vanaf huis, of begin pas nadat de files voorbij zijn. Is je werk niet zo ver weg, pak dan eens wat vaker de fiets of e-bike. Je baas kan je daar voordelig bij helpen via Het Nieuwe Fietsplan. Op de fiets bespaar je per 5 kilometer al snel 1 kg CO2 uitstoot. Goed voor het klimaat dus, maar ook voor je eigen gezondheid. Ook met de trein bespaar je op je uitstoot: maar liefst 75 procent minder uitstoot op een reis in vergelijking met de auto.

Stefan van de Berg uit Lisse, deelnemer Instapdag 2014 én 2015
  1. E-auto

Kun je echt niet zonder de auto? Kies er dan voor om elektrisch te gaan rijden. Natuur & Milieu heeft daar een aantrekkelijk aanbod voor. Wil je daar eerst eens wat ervaring mee opdoen? Vraag gratis een proefrit aan of huur eens een elektrische auto van een Testrijder.

Nieuwsgierig naar onze mening over het klimaatakkoord? Lees de blog van onze collega Nathalie.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Natuur & Milieu

Volg ons op Facebook en Twitter of meld je aan voor de Nieuwsbrief.

  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor