5 keer kamperen in onze
eigen provincies

We zijn massaal Nederland aan het herontdekken als vakantieland. Sommige mensen doen al jaren niets liever dan fietsen, wandelen, luieren en zwemmen in onze eigen provincies. Anderen gaan pas sinds vorig jaar (gedwongen) op avontuur in eigen land. Ook al zouden alle reisbeperkingen wereldwijd weer worden opgeheven, voor het klimaat is het beter om geen / niet te vaak verre vliegreizen te maken. Het is een ongemakkelijke waarheid die steeds meer mensen erkennen: vliegen is funest voor de planeet. En waarom zou je vliegenDicht bij huis, in Europa en ook in Nederland, vind je prachtige vakantiebelevingen.    

Wie op vakantie gaat in Nederland is duurzaam bezig, want je bestemming is met de (elektrische) auto, trein of misschien zelfs wel op de fiets of lopend te bereiken. Helemaal geen vliegtuig voor nodig. Fijn, want een retourtje Bali (7.000 kg CO2-equivalent De klimaatimpact van de uitstoot van een vliegtuig wordt niet alleen bepaald door CO2, maar ook door andere broeikasgassen als methaan en lachgas. Deze uitstoot samen bepaalt de CO2-impact van de luchtvaart. ) staat bijvoorbeeld gelijk aan de uitstoot van negen jaar met de auto naar je werk (20 km per dag) en is te vergelijken met meer dan 12 keer de hoeveelheid CO2 die een gemiddeld persoon in Ethiopië uitstoot!

En als je er dan echt even uit wil om te onthaasten, is er dan iets beters dan kamperen? Wie in een tentje gaat slapen is eigenlijk dubbel goed bezig voor het klimaat. Allereerst bespaar je enorm veel CO2-uitstoot door niet het vliegtuig te nemen, en daarnaast is kamperen ook nog eens de meest duurzame manier van overnachten. Veel duurzamer wordt een vakantie eigenlijk niet.

Wil jij de natuur in Nederland van dichtbij beleven? Bekijk dan deze lijst van vijf bijzondere kampeerplekken in de natuur die we hebben samengesteld in samenwerking met Campspace. Wat dacht je van logeren bij de boer, waar je pony’s en schaapjes kunt aaien. Of logeren op een ecocamping waar je je eigen eten kunt plukken in een voedselbos?

1. Genieten van natuur, rust en ruimte in Drenthe

In Drenthe vind je eindeloze natuurgebieden vol zandvlaktes, paarse heidevelden en hunebedden. Het is een grote provincie waar in verhouding weinig mensen wonen. Er is altijd wel een rustig plekje te vinden. Als je eropuit wil, neem je een van de vele wandel- of fietspaden langs hunebedden, uitgestrekte heidevelden en unieke brinkdorpen. Onderweg stoppen voor een ijsje of heerlijke Drentse mosterdsoep is een must.

Foto: Campspace

Tip

Op een prachtige plek midden op de Drentse Hondsrug tussen de wilde bloemen en de vogels, kun je kamperen in een heus voedselbos. Je komt hier volledig tot rust. ‘s Ochtends wakker worden met concerten van de vele verschillende vogels en ’s nachts heerlijk slapen. Want het is er muisstil onder de fonkelende sterrenhemel. De kampeerplekken bevinden zich in een voedselbos. Je bent in het voedselbos welkom met je eigen tent of (elektrisch) camperbusje of je kunt kiezen voor een van de twee opgeknapte retro caravans op het terrein. Er zijn kampeerplekken waar je makkelijker contact legt met je buren, maar ook verborgen ‘off the grid’ plekken, waar je helemaal één bent met de natuur en het alleen jij en je boek is.

Klimaatimpact
Zes nachten kamperen met twee personen in Drenthe met trein: 20 kg CO2-uitstoot.

Zes nachten in hotel in Barcelona met vliegtuig: 1.744 kg CO2-equivalent (hotel: 220 kg CO2 + vliegreis: 1.524 CO2-equivalent).

2. Heerlijk bijkomen in de waterprovincie van Nederland: Friesland

Weidse uitzichten, ouderwetse dorpjes, prachtige havens en historische steden: Friesland heeft het allemaal. Deze waterprovincie grenst aan het IJsselmeer, de Waddenzee en de Noordzee en kent vele meren en ontelbare riviertjes. Het is een provincie met eigen taal, vlag en uitstraling. Met een beetje pech (of geluk) versta je de plaatselijk bakker niet als je vier croissantjes bestelt. Een echte vakantiebeleving! Bezoek een van de Friese Waddeneilanden of geniet van voorbijkomende zeilers en ‘skûtsjesilers’ op het bekende Sneekermeer of Tjeukemeer. Zelf een (elektrische) sloep huren kan op heel veel plekken en is een echte aanrader.

Tip

Nabij Sneek ligt een kleinschalige camping op het terrein van een ecologische boerderij. Het is een plek met veel privacy, rust en ruimte. Extra leuk: je mag helpen bij het voeren van de kippen en het verzorgen van de pony’s. Er is een weelderige moestuin waar je je eigen sla en kruiden voor het avondeten mag plukken. Er zijn slaapplaatsen in een retro caravan of in een bell-tent te reserveren, maar je kunt ook je eigen camper, tent of caravan meenemen. Het veldje is heel knus en je hebt prachtig zicht over de weilanden met schapen en waar de pony’s grazen. Vanaf het terrein hobbel je zo het aangrenzende natuurpark in waar je prachtige wandelingen kunt maken.

Klimaatimpact
Zes nachten kamperen met twee personen in Friesland met benzineauto: 50 kg CO2-uitstoot.  
Week hotel in Lissabon met vliegtuig: 2.280 CO-equivalent (vliegtuig: 2.060 kg CO2-equivalent + hotel: 220 kg CO2).

3. Op ontdekkingstocht in de grootste provincie van Nederland

In Gelderland vind je een afwisselend landschap met een rijke historie en prachtige natuur waar verschillende bijzondere planten- en diersoorten zich thuis voelen. Geniet van de bossen in het bekende natuurgebied De Veluwe of trek er op uit in de Achterhoek. Tussen de rivieren de Waal en de Neder-Rijn ligt het gebied de Betuwe. Het is een prachtige streek met vele kastelen, knusse steden, riviertjes en ontelbare fruitbomen met wit-roze bloesem. Het is de ideale plek om wandelend, op de fiets of vanaf het water met de kano of een bootje te ontdekken. Onderweg stop je bij een teler om een mandje vers fruit te plukken, of maak je een pitstop voor een speciaal biertje in een van de gezellige steden als Tiel of Geldermalsen.

Foto: Campspace

Tip

Wil je de schoonheid en de rust van Gelderland ervaren, maar ben jij niet het ‘volledig-back-to-basic-type’? Wees gerust, er bestaan ook vormen van kamperen met iets meer luxe. Op deze biodynamische boerderij in Ophemert kun je glamperen. Met alle lusten van het kamperen, maar niet de toestanden eromheen. Je slaapt in een ingerichte tent met een echt tweepersoonsbed en zelfs een keukentje. Je hoeft het terrein van de boerderij niet af, want in het biologische winkeltje kun je een vers ontbijtje scoren en producten uit eigen moestuin kopen.

Klimaatimpact
Weekendje in je eentje kamperen in Gelderland met de trein (Utrecht – Geldermalsen): 0 kg CO2-uitstoot.
Weekend vliegreis naar Milaan in appartement: 548 CO2-uitstoot (vliegreis: 498 kg CO2-equivalent + appartement: 50 kg CO2-uitstoot).

4. Gezelligheid en bourgondisch genieten in Noord-Brabant

In Brabant is het altijd gezellig. Eens per jaar staat het leven hier in het teken van carnaval, maar ook daarbuiten is eten, drinken en samenzijn belangrijk in deze zuidelijke provincie. Het is de ultieme vakantiebestemming voor wie houdt van knusse kroegen, gezellige terrassen en goede biertjes. Je vindt in Brabant veel restaurants met Michelin-sterren, maar ook in een lagere prijsklasse kun je er heel goed etenHeb je al eens een echte Bossche Bol geproefd? Of een (vegetarisch) Tilburgs worstenbroodje? Wat leuk is aan Brabant is dat het tegelijkertijd een oase van rust en natuur kan zijn, zoals bijvoorbeeld in Nationaal Park De Biesbosch of in de Loonse en Drunense Duinen.  

Tip

Het plaatsje Oirschot is een monument op zich. Met vele terrassen, meer dan driehonderd monumentale gebouwen en een eigen bierbrouwerij waar al meer dan 350 jaar bier wordt gebrouwen. In dit levendige dorp ligt een verborgen kampeerparel. Dit terrein van een voormalige boerderij is omgebouwd tot fantastische natuurtuin, waar vogels af en aan vliegen en waar je echt volledig tot rust komt. Je kunt er zwemmen in de natuurvijver of op bezoek gaan bij de aardbeienboer, de aspergeteler of de melkveehouder om de hoek. Je kunt langskomen met een eigen tent of camper, of je kunt er logeren in een van de leuke bouwwerkjes op het terrein. Logeren in deze natuurtuin is helemaal back to basic: de sanitaire voorzieningen zijn minimaal.

Klimaatimpact
Twee weken kamperen in Brabant (trein naar Best): 10 kg CO2-uitstoot.

Twee weken vliegreis naar hotel in Thailand voor 1 persoon: 7.642 kg CO2-equivalent (vliegreis: 7.382 CO2-equivalent + hotel: 260 kg CO2-uitstoot). Dit is bijna 14 keer de CO2-uitstoot van één persoon in Ethiopië in een heel jaar!

5. Uitwaaien in de zonnigste provincie van Nederland: Zeeland

Zeeland is een populaire bestemming bij liefhebbers van zee, strand en natuur. Vanuit de meeste dorpen en steden duurt het niet lang voordat je een van de uitgestrekte stranden bereikt. In de zomer is het er niet overvol, maar gezellig druk en buiten het hoogseizoen kan het zomaar zijn dat je de enige op het strand bent. Op misschien een groepje luierende zeehonden na dan. Zeeland is een geliefde vakantiebestemming voor actievelingen. Je kunt er uitstekend (kite)surfen, zeilen, duiken en suppen. Wist je trouwens dat Zeeland de zonnigste provincie van Nederland is?

Foto: Campspace

Tip

Vlakbij Middelburg is een bestaand populierenbos omgetoverd tot een prachtig voedselbos. Hier vind je knusse kampeerplekjes waar je met je tent of met een camperbusje kunt overnachten. Waar je ook op het terrein staat, overal ben je omringd door fruitbomen, bessenstruiken, kruiden en wilde grassen. Zodra je het terrein op komt voel je de connectie met de natuur. Op de camping wordt het gebruik van verpakkingsloze producten aangemoedigd. Op de kampeerplaatsen is er geen stroom of water, maar wel op een centrale plek op het veld. Neem een kijkje in het winkeltje waar verpakkingsloze producten worden verkocht, net als fruit uit de tuin en eieren direct van de kippen.

Klimaatimpact
Twee weken kamperen in Zeeland met de elektrische auto: 20 kg CO2-uitstoot.

Twee weken vliegvakantie met overnachtingen in een hotel in Griekenland (Rhodos): 1.618 kg CO2-equivalent (vliegreis: 1.368 CO2-equivalent + appartement: 250 kg CO2).

 

Gratis reisgids met duurzame droombelevingen
Gratis reisgids met duurzame droombelevingen

Wil jij meer reisinspiratie voor jouw vakantie zonder vliegen in Nederland of in Europa? Natuur & Milieu heeft twee duurzame reisgidsen uitgebracht.

De eerste Vakantie Zonder Vliegen gids staat vol reisinspiratie in ons eigen Nederland, wel zo fijn nu het maken van een reis naar het buitenland ingewikkeld kan zijn. De Vakantie Zonder Vliegen Europa reisgids staat vol met prachtige vakantie belevingen waar je het vliegtuig niet voor nodig hebt. De bestemmingen zijn allemaal te bereiken met trein, bus of (elektrische) auto. Van luieren op een hagelwit strand met een cocktail in je hand tot het spotten van wilde dieren in de ongerepte wildernis, je vindt het in deze gids.

Bekijk inspiratie

 

Dit artikel is tot stand gekomen met hulp van Campspace. Natuur & Milieu wil laten zien dat je niet op de vakantiebeleving inlevert door dichter bij huis op vakantie te gaan. Vakantie gaat over ontspannen, tijd doorbrengen met je vrienden of familie, lekker eten en genieten van de natuur en het buitenleven. Campspace is een platform waar je duurzame overnachtingen op bijzondere plekken kunt boeken.

CO2-uitstoot van je reis berekenen

Zelf de CO2-uitstoot van je vakantie berekenen? In de Klimaatwijs op Vakantie-tool van Milieu Centraal kun je de CO2-uitstoot van je geplande vakantie berekenen en ontdekken welke impact de keuze voor vervoersmiddel (auto, fiets, vliegtuig, caravan, etc) en overnachtingstype heeft.

Bij de verbranding van kerosine komt niet alleen CO2 vrij, maar worden ook andere schadelijke stoffen uitgestoten als roet, stikstof en zwavel en broeikasgassen als Methaan en lachgas. Doordat de uitstoot hoog in de lucht plaatsvindt, treedt er een versterkt broeikaseffect op. Dit effect wordt op wel 2 tot 3 keer de CO2-uitstoot geschat. De calculator op de website van Atmosfair laat naast de CO2-uitstoot van een vliegreis ook deze non-CO2-effecten zien (CO2-equivalent). De echte impact van een vliegreis dus.

Delen

Lees meer

[gravityform id="98" title="false" description="false"]
<div class='gf_browser_unknown gform_wrapper' id='gform_wrapper_98' ><div id='gf_98' class='gform_anchor' tabindex='-1'></div><form method='post' enctype='multipart/form-data' id='gform_98' action='/blog/5-keer-kamperen-in-onze-eigen-provincies/#gf_98' data-abide > <div class='gform_body'><ul id='gform_fields_98' class='gform_fields top_label form_sublabel_below description_below'><li id='field_98_1' class='gfield gfield_contains_required field_sublabel_below field_description_below gfield_visibility_visible' ><label class='gfield_label' for='input_98_1' >E-mailadres<span class='gfield_required'>*</span></label><div class='ginput_container ginput_container_email'> <input name='input_1' id='input_98_1' required type='email' value='' class='medium' aria-required="true" aria-invalid="false" /> </div></li><li id='field_98_2' class='gfield gfield_contains_required field_sublabel_below field_description_below gfield_visibility_visible' ><label class='gfield_label' ><span class='gfield_required'>*</span></label><div class='ginput_container ginput_container_checkbox'><ul class='gfield_checkbox' id='input_98_2'><li class='gchoice_98_2_1'> <input name='input_2.1' type='checkbox' value='Ja, houd mij per e-mail op de hoogte van nieuws, aanbiedingen en andere informatie van Natuur &amp; Milieu.' id='choice_98_2_1' /> <label for='choice_98_2_1' id='label_98_2_1'>Ja, houd mij per e-mail op de hoogte van nieuws, aanbiedingen en andere informatie van Natuur & Milieu.</label> </li></ul></div></li><li id='field_98_3' class='gfield gfield_contains_required field_sublabel_below field_description_below gfield_visibility_visible' ><label class='gfield_label' >Privacy<span class='gfield_required'>*</span></label><div class='ginput_container ginput_container_checkbox'><ul class='gfield_checkbox' id='input_98_3'><li class='gchoice_98_3_1'> <input name='input_3.1' type='checkbox' value='Ja, ik ben 16 jaar of ouder en ik geef toestemming voor het verwerken van mijn persoonsgegevens zoals vermeld in de privacyverklaring.' id='choice_98_3_1' /> <label for='choice_98_3_1' id='label_98_3_1'>Ja, ik ben 16 jaar of ouder en ik geef toestemming voor het verwerken van mijn persoonsgegevens zoals vermeld in de privacyverklaring.</label> </li></ul></div></li><li id='field_98_4' class='gfield gfield_html gfield_html_formatted gfield_no_follows_desc field_sublabel_below field_description_below gfield_visibility_visible' >Bekijk de <A href="https://www.natuurenmilieu.nl/privacy-en-cookiebeleid/" target=_blank>privacyverklaring</A></li> </ul></div> <div class='gform_footer top_label'> <input type='submit' id='gform_submit_button_98' class='gform_button button' value='Versturen' onclick='if(window["gf_submitting_98"]){return false;} if( !jQuery("#gform_98")[0].checkValidity || jQuery("#gform_98")[0].checkValidity()){window["gf_submitting_98"]=true;} ' onkeypress='if( event.keyCode == 13 ){ if(window["gf_submitting_98"]){return false;} if( !jQuery("#gform_98")[0].checkValidity || jQuery("#gform_98")[0].checkValidity()){window["gf_submitting_98"]=true;} jQuery("#gform_98").trigger("submit",[true]); }' /> <input type='hidden' class='gform_hidden' name='is_submit_98' value='1' /> <input type='hidden' class='gform_hidden' name='gform_submit' value='98' /> <input type='hidden' class='gform_hidden' name='gform_unique_id' value='' /> <input type='hidden' class='gform_hidden' name='state_98' value='WyJbXSIsIjUzYTVmOWI1MGFlZDU4ZjI0NzYwYTBhZDY0NTJkZjJiIl0=' /> <input type='hidden' class='gform_hidden' name='gform_target_page_number_98' id='gform_target_page_number_98' value='0' /> <input type='hidden' class='gform_hidden' name='gform_source_page_number_98' id='gform_source_page_number_98' value='1' /> <input type='hidden' name='gform_field_values' value='' /> </div> </form> </div><script type='text/javascript'> jQuery(document).bind('gform_post_render', function(event, formId, currentPage){if(formId == 98) {} } );jQuery(document).bind('gform_post_conditional_logic', function(event, formId, fields, isInit){} );</script><script type='text/javascript'> jQuery(document).ready(function(){jQuery(document).trigger('gform_post_render', [98, 1]) } ); </script>