10 Plastic Items die onnodig zijn - Bekijk het overzicht | Natuur & Milieu

10 plastic items die onnodig zijn

Veel van het plastic dat we gebruiken is totaal nutteloos. Gebruik deze items niet meer en je zal ze niet eens missen!

Plastic is tegenwoordig zo in onze levensstijl ingeslopen dat we moeilijk kunnen bevatten hoe groot de vervuiling hiervan is. In het kort: we maken bijna een miljard (1.000.000.000!) ton plastic in de drie jaar. Het probleem van plastic is dat het een van de moeilijkst afbreekbare materialen is. Het duurt namelijk ongeveer 500 tot 1.000 jaar om af te breken. Acht miljoen ton plastic belandt in de oceaan elk jaar. 

Oké, je snapt het idee. Hier zijn enkele zeer eenvoudige dingen die jij kunt doen om het probleem aan te pakken!

1. Koffiedeksels

Een lekker kopje koffie voor onderweg. Niks mis mee, en zeker niet met een herbruikbare beker, maar neem eens geen deksel en (plastic) roerstaafje. Die zijn niet altijd nodig.

2. Verpakkingsplastic

Als je producten koopt in verpakkingsplastic, zorg er dan voor dat je deze netjes gescheiden inlevert. Dit geldt ook voor andere verpakkingsmaterialen zoals papier en glas.

3. Rietjes

Frisdrank en andere dranken komen vaak met een rietje. Deze is meestal op zijn beurt ook weer verpakt. Als je het niet nodig hebt, gebruik het dan simpelweg niet. Dat scheelt weer!

4. Verpakte groente en fruit

Voor sommige producten beschermt echter plastic voor het transport en de houdbaarheid van het product. Maar niet alle soorten groenten en fruit zijn zo kwetsbaar dat ze in verpakking moeten. 4 appels of peren in een schaaltje met plastic, bijvoorbeeld. Koop deze lekker los! Een sla kun je thuis wel snijden, toch? Dan koop je mooi een krop in plaats van een zakje. Kijk ook uit voor producten in de supermarkt die teveel ‘individueel’ verpakt zijn.

5. Plastic zakken

Tegenwoordig betalen we voor de plastic zakken in winkels in Europa en het gebruik ervan daalt. Gelukkig. De plastic zakken maken plaats voor de herbruikbare tassen als duurzame boodschappentassen en tote bags. Die laatste zijn tegenwoordig met veel leuke opdrukken zodat je niet alleen milieubewust bezig bent, maar ook nog eens modieus! Je kan hem opvouwen in in je jaszak stoppen, zodat je altijd een tas bij de hand hebt.

6. Plasticfolie/vershoudfolie

In de keuken kan je meer opties gebruiken dan het welbekende vershoudfolie. Gebruik weckpotten, roestvrijstalen bakjes, bijenwasdoeken (ook voor je lunchpakketje handig!) of zelfs een kom met een bord erop.

7. Wegwerpservies

In plaats van de plastic wegwerpbekers en -bestek, kan je bij de kringloop leuke vintage borden en bekers/glazen scoren. Staat ook nog eens leuk feestelijk op tafel! Heb je dit artikel over wegwerp- en gewoon servies gelezen?

8. Waterflessen

De flesjes bronwater zijn superhandig voor onderweg, maar erg milieu-onvriendelijk. Amerikanen kopen meer gebotteld water dan de inwoners van een ander land in de wereld, 29 miljard flessen water per jaar. Dat moet stoppen! Koop eenmalig een herbruikbare fles zoals een Dopper. Je ziet ze tegenwoordig overal dus je valt niet uit toon. Je kan ze zelfs personaliseren!

9. Cosmetica

Nee, je hoeft niet zonder make-up of doucheproducten door het leven, maar kijk eens op de verpakking. Een groot deel van de vervuiling komt door microplastics, kleine deeltjes plastic die onmogelijk uit het water te filteren zijn. Deze microplastics kunnen ontstaan door het afbreken van grotere stukken, maar worden ook toegevoegd aan onze cosmetische producten als tandpasta of wasgel. Deze kleine stukjes zijn bedoeld als exfoliators. Er zijn vele biologisch afbreekbare alternatieven, dus vermijd items met “polypropyleen” of “polyethyleen” op de ingrediëntenlijst of wees creatief en maak je eigen producten!

10. Cosmetische verpakkingen

Het laatste punt heeft te maken met punt 9. Naast mogelijke microplastic ín de producten, zit er vaak ook een plastic verpakking omheen. Kijk eens in je badkamer. Hoeveel plastic flesjes shampoo’s en conditioners staan er? Dat kan minder toch? Kijk bijvoorbeeld eens in de winkels naar losse stukken zeep. Winkels verkopen soms ook shampoo-bars, shampoo’s in vaste vorm, die je in een doosje koopt. Dan kan je je toch blijven wassen en lekker ruiken, maar dan zonder bij te dragen aan de plastic soep.

Bron: geïnspireerd op dit artikel .

Heb jij nog ideeën? Wat doe je zelf tegen overmatig plasticgebruik? Laat het ons weten!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Natuur & Milieu

Volg ons op Facebook en Twitter of meld je aan voor de Nieuwsbrief.

  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor