Direct naar:

down


Natuur & Milieu en de Nationale Postcode Loterij CBF voor Goede Doelen

Projecten 

Bijenradar 

 

Help de bijen! 

 
 

Houdt u ook zo van appels, aardbeien, tomaten, komkommers, cacao en koffie? Bijen bestuiven deze planten en zijn daarom van levensbelang voor onze voedselvoorziening. De economische waarde van bijen in Nederland bedraagt 700 miljoen, zo blijkt uit onderzoek van het CLM in opdracht van Natuur & Milieu.

Maar het gaat niet goed met de bij. De bijensterfte is hoog in bepaalde gebieden in Nederland, en het mysterie rondom de bijensterfte is nog niet ontrafeld. Zeker is dat er meerdere factoren een rol spelen bij de bijensterfte. Onder andere de afname van nestgelegenheid, de afname van voedsel voor bijen en het gebruik van schadelijke bestrijdingsmiddelen.

U kunt de bij helpen!

Download de gratis app: Bijenradar 
U kunt dan:
- Zien hoe het met de bij gaat in uw buurt.
- Ontdekken welke planten het bij vriendelijkst zijn.
- Het Nederlands Centrum voor Bijenonderzoek helpen met het verzamelen van gegevens voor het onderzoek naar bijensterfte.

Natuur & Milieu heeft de app ontwikkeld samen met KPN en het Nederlands Centrum voor Bijenonderzoek. De app heeft als doel mensen bewust te maken van de hoge bijensterfte, hen een leuk handelingsperspectief te bieden, de biodiversiteit en de leefomgeving van de bijen te verbeteren. En nieuwe data te genereren voor onderzoek naar bijensterfte.

Heeft u een Android telefoon? Ga naar uw Google Play Store, zoek op 'Bijenradar' en download de app.

Heeft u een iPhone of iPad? Zoek in uw App Store op 'Bijenradar' en download de app.

Koop biologische bij vriendelijke planten of zaadjes
Bijen voeden zich met nectar en pollen. U kunt de bijen helpen door biologische planten te planten die veel stuifmeel en nectar bevatten. Planten waar bijen van houden zijn onder andere:

Beemdkroon, Herftaster, Hemelsleutel, Kattenstaart, Klimop, IJzerhard, Koninginnekruid, Lavendel, Vlinderstruik, Vuilboom, Kamperfoelie, Phacelia, Boekweit, Gele Mosterd, Koriander, Juffertje In Het Groen, Goudsbloem, Korenbloem, Bladrammenas, Malva, Dille, Serradella, Zonnebloem, Borage, Ganzebloem, Klaproos en Karwij.

Biologisch bloemzaad bestelt u hier:

Biologische planten bestelt u hier:


Wilt u nog meer doen?
Bent u helemaal enthousiast geworden, en wilt u nog meer doen om ons werk voor bijen te steunen? Steun ons dan met een gift! U kunt daarvoor dit formulier gebruiken: vermeld in het opmerkingenveld 'bijenradar'.  

 HELP DE BIJ