Direct naar:

down


Natuur & Milieu en de Nationale Postcode Loterij CBF voor Goede Doelen

nieuws 

Drie keer groener 

 

Natuur & Milieu en Milieudefensie ontvangen 4,5 miljoen van Postcode Loterij 

 
 

A15 wordt energiesnelweg voor elektrisch rijden

10 februari 2012 - Veertigduizend mensen gaan in elektrische auto's over de A15 rijden, op groene stroom die langs de snelweg is opgewekt. Deze veertigduizend mensen verplaatsen zich deels in elektrische deelauto's. Dat is de kern van het project Drie keer groener: duurzame energiesnelweg A15 van Natuur & Milieu en Milieudefensie waarvoor de Postcode Loterij gisteren 4,5 miljoen beschikbaar heeft gesteld tijdens het jaarlijkse Goed Geld Gala.

'We toveren de A15 om tot een elektrisch Walhalla', zegt Tjerk Wagenaar, directeur van Natuur & Milieu. 'Deze snelweg is niet langer een symbool van vervuiling, maar van duurzame, innovatieve mobiliteit. 40.000 mensen gaan hier kennismaken met elektrisch rijden.' De A-15 loopt van Nijmegen naar Hoek van Holland, door de Betuwe, het Rivierenlandschap, het Groene Hart, langs de Drechtsteden en Rotterdam.

Elektrisch rijden
Een deel van het project richt zich op het aanbieden van elektrische deelauto's voor zelfstandige ondernemers en bedrijven in de A-15 zone. Deze auto's zijn voor zakelijk gebruik inzetbaar en onderling uitwisselbaar bij een aantal bedrijven in stedelijke gebieden langs de A-15.  Daarnaast komt er een aantrekkelijk aanbod voor gezinnen om een elektrische auto uit te gaan proberen die rijdt op groene stroom. Voor het elektrisch rijden deel is Athlon Car Lease hoofdpartner in het project.

Hans Blink (President Athlon Car Lease International B.V.): 'Een unieke mogelijkheid om middels dit project bestaande ideeën en nieuwe technologieën te combineren en om te zetten in praktische toepassingen. Met dit project kunnen we een enorme stap maken om Nederland en het Nederlandse bedrijfsleven daadwerkelijk als gidsland te laten functioneren in hoe innovaties kunnen worden omgezet in werkelijke duurzame oplossingen.'

Energieprojecten
Het andere deel van het project richt zich op duurzame energieprojecten langs de A15. Er komt een zichtbaar zonnepanelenlint op de geluidschermen en op de daken van (boeren)bedrijven langs de A15. Daarnaast moet de ontwikkeling van windparken langs de A15 en in Rotterdam voor voldoende stroom zorgen om de elektrische auto's op te laden.


Publiek en politiek draagvlak
De Postcode Loterij vindt het belangrijk dit project te steunen omdat het duurzame energie en rijden op duurzame stroom een grote impuls geeft. Het project versnelt naar verwachting de acceptatie en introductie van elektrische auto's en vergroot publieke en politieke betrokkenheid voor de ontwikkeling van windenergie en andere schone energievormen langs (snel)wegen. Het gebied rondom de A15 wordt nationaal en internationaal hét voorbeeld voor duurzame mobiliteit met de meest innovatieve en duurzame mobiliteits- en energietechnieken.

 

Afbeelding door Roy Beusker